Hjälp...

Idag kom kuvertet på posten: "Välkommen till Ortopediska klinikens mottagning, Universitetssjukhuset, Linköping." Hjälp! Till min glädje, lättnad och rädsla ska jag vara där redan den första november. Jättesnart. Jag måste få bli lite personlig: jag får ont i magen och börjar darra och blir tårögd av tanken. Jag hade släppt alla jobbiga tankar om ryggen som hållit mig vaken om nätterna och distraherat mina dagar. Nu är de tillbaka och de kommer ganska olägligt (högskoleprovet). Jag är livrädd för att steloperera ryggraden, för det är ett gigantiskt ingrepp som jag inte vill vara med om. Jag hoppas att jag slipper, samtidigt som jag inte vill bli snedare med tanke på min framtid. Jag är rädd och orolig och känner mig som ett barn då mamma ska följa med för att höra vad skoliosexperten har att säga... Huh. Bort med tankarna.

Kommentarer
Postat av: Cicci

Usch, det låter jobbigt! Hoppas att de kan göra det bättre utan någon sådan operation. Vad innebär det föresten att man stelopererar?? Det låter väldigt allvarligt... Måste ändå vara rätt skönt att inte behöva vänta alltför länge på att få komma dit!

Postat av: Anna

hejsan. en sån operation gjorde jag för precis ett år sen. & du har rätt det är en stor operation & den är jobbig. Men det är så härligt sen när den & tiden efter var över. Nu kan jag göra saker jag inte har kunnat göra på flera år. När ska du opereras? får inte du heller sitta på 4 månader? Kram & lycka till

2006-10-20 @ 21:50:08
Postat av: barajagjohanna

Cicci>> Det här är något jag levt med så länge jag kan minnas, så jag är van, men jag har alltid kunnat få hjälp på Faluns kunniga sjukhus, men nu är det så allvarligt att jag måste skickas vidare och det skrämmer mig. Skolios innebär en snedvridning av ryggraden. Ryggraden ser mer eller mindre ut som ett S ungefär, till skillnad från en vanlig ryggrad som ju ser ut som ett I. En steloperation av ryggraden innebär att mn går in längs hela ryggraden och sätter in metallstag i kotorna. För att stabilisera ryggraden tar man ben från bäckenet och revbenen. En riskfylld operation som allt som har med rygg och ryggmärg att göra. En liten risk för förlamning finns alltid. Och steloperation innebär rent praktiskt efteråt att man blir stelare i ryggen, lite beroende på var i ryggen man opererar. Min krök sitter långt ner, och där är det värsta stället för operation med tanke på rörligheten. (Jag har läst att man kan få jobbigt med ländryggen när man blir lite äldre.) Operationen innebär ca 10 dagars sjukhusvistelse och 6 månaders läketid. 10% risk för komplikationer. Har hört om alla möjliga infektioner och omoperationer, så visst blir man rädd. Sitter kröken högre upp finns det problem för andningssvårigheter i och med att det kan påverka t.ex. lungor, och då blir det ofta operation. Min krök sitter på ett bra ställe medicinskt sett, men rent utseendemässigt är det inte kul, då jag ser väldigt sned ut till skillnad mot dem med krök upptill i ryggen.
Okej, en ganska lång förklaring, men nu har du nog koll va? ;)

Anna>> Aaah, inte sitta på fyra månader?! Herregud, så det låter! Hjälp! Jag har ingen aning, vet inte ens om det blir operation ännu (jag hoppas verkligen inte det, jag har inga direkta problem mer än att jag lätt är trött i ryggen och att jag ser sned ut), ska ner till Linköping och träffa en läkare, mer än så vet jag inte. Antar att vi ska snacka om vad som behövs göras... Du får jättegärna maila mig och berätta om operationen och allt, det skulle betyda massor. [email protected]

2006-10-20 @ 21:54:59
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cliff Hanger

Jag förstår att det känns läskigt. Inget litet ingrepp så vitt jag förstår. Men jag håller tummarna!

2006-10-20 @ 22:30:21
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com
Postat av: Ida

Hej gumman! Vad de än säger och vad som än ska hända kan det inte bli sämre. Nu har du fått brevet och du vet att du ska dit, du kan koncentrera dej på det! Jag lovar att tänka på dej och finns om du vill.

2006-10-20 @ 22:43:36
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se
Postat av: tinatoon

Förstår hur det känns. Jag ska själv göra ett ganska läskigt ingrepp i början på november, här på Falu Lasarett. Jag har dock sån tur att min mamma jobbar på sjukhuset, så jag hoppas att hon kommer o tittar till mig på uppvaket... :/ Jag ska hålla tummarna för dig tjejen!!!

2006-10-21 @ 00:02:59
URL: http://tinatoon.blogg.se
Postat av: Stephi

Usch kommer ihåg när min syster hade scolios.. Hennes var så grovt "sne" så om hon inte fick opereras direkt så skulle hon kvävas för det va ett sånt tryck på lungan. =( det var fruktansvärt, men hon fick sin operation och har nu titanskruvar, väldigt stora =), i ryggen och jag är så stolt över min syster för att hon orkade gå igenom det. Ska tänka extra mkt på dig den 1 november. Det kommer gå galant ska du se :)

2006-10-21 @ 10:38:27
Postat av: Linn

Tänker på dig. Hoppas du lyckas koppla bort det här så mycket som du nu kan för att fokusera på högskoleprovet idag, även om det är långt ifrån det viktigaste. Många kramar!

2006-10-21 @ 12:52:55
URL: http://linnnn.blogg.se
Postat av: Moni

kram.

2006-10-21 @ 12:54:06
URL: http://moni.blogg.se
Postat av: Anna Malaga

Ojdâ, det lâter inte kul! Kan bara hâlla tummarna för att allt gâr sâ bra som möjligt. Pâ provet ocksâ!

2006-10-21 @ 15:09:26
URL: http://nyttundersolen.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Jättetack allihop för era gulliga kommentarer. (Och jo, jag lyckades koppla koncentrera mig på provet idag.)

2006-10-21 @ 16:39:07
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: kristina

Hoppas att det går bra! Det tror jag det gör.

2006-10-21 @ 21:47:41
Postat av: Anonym

det kommer gå bra!
pepp i mängder och styrka och allt det där som behövs...

2006-10-21 @ 22:44:56
Postat av: Cicci

Usch, det låter inget vidare! Hoppas det går bra i Linköping iaf, antar att du kanske skriver om det sen? Om det inte känns för personligt alltså!

2006-10-22 @ 00:25:05
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

Cicci>> Jag antar att jag kommer att dra en lättnads suck i bloggen om det inte blir operation, och ge någon nervös och ledsen hint om jag måste opereras...

2006-10-23 @ 12:14:32
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Elin

usch, låter inte roligt. Har också skolios men inte så allvarlig att jag måste operera, än iaf men jag är bara 15. Om de är lugnt att jag frågar så undrar jag hur länge du har vetat om att du har skolios? Vill veta för att jag är i princip färdigväxt men om min skolios forsätter att öka är operation enda valet och det är ju ganska ovanligt att man opereras som vuxen.

Hoppas att det går bra 1nov. Håller tummarna!;)

2006-10-28 @ 22:35:18
Postat av: barajagjohanna

Elin>> Det är bara att fråga på. Jag gör det själv när jag möter andra. Det är nyttigt och viktigt för en själv att få veta hur det är för andra. Jag har haft sne rygg så länge jag kan minnas, men jag tror att jag var omkring 12 när jag började gå hos läkare och att de fastslog att jag hade skolios. Mellan 14-16 års ålder hade jag korsett. Jag har växt klart för längesen och man trodde inte att kröken skulle öka, men det har den gjort rätt rejält ändå. Så jag råder dig att gå och röntga dig då och då för att kontrollera att det inte blir mycket värre... Ha det så bra!

2006-10-28 @ 22:53:45
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Elin

Ja, det är unefär på de stadiet jag är. Röntgas var 6e månad.
Lycka till på onsdag!

2006-10-29 @ 10:22:03
Postat av: barajagjohanna

Elin>> Det gjorde jag också, sen skrev de ut mig när jag var 17, tror jag, för att jag något förbättrad. Så jag rekommenderar dig, att även om de skriver ut dig och inte gör den där sex-månaders-röntgen, så låt dem röntga dig en gång om året. Det KAN ju bli försämrat även om man är färdigväxt, jag är ett levande bevis. Tack för lycka till-et!

2006-10-29 @ 10:29:56
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Elin

Tack för de tipset, min krök har slutat öka så om ingenting har hänt så har jag bara en röntgen kvar, känns bra så klart men har hört om fler fall som du där man har slarvat.
Hur kom de sig att du sökte rillbaka till ortopeden?

2006-10-29 @ 12:27:33
URL: http://elinks.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Elin>> Jag tyckte att det kändes som om jag blivit sneare, därför hörde jag av mig till dem och ville röntgas. Det tog 1,5 år att få tid...

2006-10-29 @ 13:00:39
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Elin

Oj, det känns som onödigt lång tid. Det måste varit ganska mycket om du ska till Linköping. Hur många grader är du?

2006-10-29 @ 14:25:13
URL: http://elinks.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Elin>> Jag är 53 grader nu. Jag tror att jag var 38 när jag skrevs ut. Du får gärna lägga till mig på msn om du har några frågor, eller maila. [email protected]

2006-10-29 @ 14:36:12
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Mattlan

Förstår att det är jobbigt! Behandlas själv med bostonkorsett. Lycka till, och ha det bra!'
kram mattlan

2007-05-28 @ 18:13:41
URL: http://mattlan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback