Inför högskoleprovet (i efterhand)

Aftonbladet hade massor av tips på hur man skulle klara högskoleprovet på bästa sätt. Det var som om det vore Vasaloppet eller något. Herregud, varför ta det så allvarligt?! Jag har, som bekant, inte tagit det här provet helt seriöst eftersom jag gör det för att testa mig själv och för att jag kan ha tur att få större chans att komma in på någon utbildning. Men jag tänkte att när jag ändå flummar och tar det som det kommer, kunde jag väl lika gärna testa några av Aftonbladets tips och sedan utvärdera det. De fetstilta är Aftonbladets ord.

32676-392Frukost: havregrynsgröt eller sportgröt som är havre och råg blandat. Riv äpple eller mosa banan i gröten och ät med lite mjölk.
Som ni ser till vänster åt jag faktiskt havregrynsgröt, men det var inte för att Aftonbladet sa det, utan för att jag faktiskt vet att havregrynsgröt är bra på morgonen om man vill hålla sig mätt längre. Men banan testade jag faktiskt att ha i. Det blev inte så gott. En fullkornsmacka med ost och paprika blev det också. Eller snarare: jag åt upp fullkornsmackan, men lämnade det mesta av gröten då det blev lite för stressigt att hinna med allt...

Lunch: ett lagat mål näringsrik mat. Alternativt en kall pastasallad med mycket grönsaker.
Jag gillade lunchtipset med pastasallad, så jag gjorde faktiskt en sådan igår som jag åt till lunch idag. Den var dock så otroligt kall efter mitt alldeles för kalla kylskåp, så den var jobbig att äta. Jag lämnade väl hälften. Inte så mycket grönsaker blev det visst heller.

Mellanmål: om man vill ha bröd ska det vara typen danskt rågbröd. Bra pålägg är skinka och sallad eller makrill i tomatsås. Komplettera med keso. En fruktsallad med keso är också bra.
Danskt rågbröd? Det skulle inte gå bra med svenskt, eller? Nåja, jag tog brödet jag hade hemma - en fullkornsfralla med ost och paprika (nä, skinka eller makrill är ingen höjdare för mig). Jag tror att mitt bröd dög lika bra.

Försök inte pigga upp dig med godis.
Jag åt lite choklad på någon av rasterna, men ytterst lite. Jag var inte sugen. Hade jag varit sugen hade jag struntat i tipset och ätit ändå.

Var förberedd: förbered dig genom att göra gamla prov så du vet hur det går till. Det finns flera utlagda på nätet.
Ärligt talat tänkte jag göra gamla prov, men jag har inte orkat. Jag kikade på de olika delarna lite fort på internet och såg hur de gick till, men något annat struntade jag i att göra.

Tänk positivt: om en uppgift inte går, tänk på att det kommer fler. Provet är en helhet.
"Tänk på att det kommer fler." Blablabla, jag veeet. Min inställning är "jag kan inte matte, jag vet inte hur man gör, men jag försöker". Det märkliga är att första delprovet blev DTK (tolkning av diagram, tabeller, kartor) och det kändes lätt. Sista delprovet var NOG (matematiska och logiska problem) och det kändes helt omöjligt och som om jag var tvungen att chansa på varenda fråga. Men jag började tänka efter och det slutade med att det kändes helt okej det också. (Sen kan jag ju ha tänkt fel, men ändå, det kändes helt okej.)

Andas lugnt: andas in tre djupa andetag genom näsan vid varje delprov eller om du känner stressen komma krypande.
Först tänkte jag faktiskt testa det där med tre djupa andetag innan varje delprov, men det glömde jag lika fort som jag kom på tanken. Jag andades som jag brukar och det kändes... eh... bra. Men ett par gånger kände jag mig lite stressad av tiden, så då kom jag ihåg att ta de där tre djupa andetagen genom näsan. Märkte dock ingen skillnad.

Håll uppe självförtroendet: se till att avvisa alla katastroftankar och undvik att gå ner i en negativ spiral.
Katastroftankar? Negativ spiral? Folk som får katastroftankar under högskoleprovet tar det på alldeles för stort allvar. Min inställning är som sagt att jag bara kör på och ser vad som händer. Det är en bra inställning för mig.

Men nu tyckte jag faktiskt att Aftonbladet glömde något. De skrev inget om kläd- eller frisyrval. De flesta som skrev provet idag hade jeans, vilket jag tycker är ganska olämpligt när man ska sitta och skriva prov en hel dag. Och ha hår hängandes i ögonen och hela tiden vara tvungen att ta bort det är också en ganska dum idé. Det ska vara bekvämt att sitta och skriva prov i sju timmar.

32676-393Därför satte jag på mig en perfekt högskoleprovsoutfit, nämligen:
? grå mjukisbyxor, H&M
? turkos/vit-randig mjuk, långärmad och lång tröja, JC
? brun/turkos fleecetröja, Vero Moda (vilket visade sig vara ett mycket bra val till den iskalla aulan)

Och jag tror att jag var bekvämast av alla. En lång tröja ner över rumpan så att man inte behöver tänka på att hela tiden dra ner tröjan, en varm tröja och ett par mjuka byxor så att man kan sitta precis som man vill utan att det skaver eller bli för tajt. Och med hjälp av diadem - inget hår i ögonen!

Jag som aldrig skulle skriva högskoleprovet är faktiskt ganska glad att jag gjorde det. Det var inte så farligt som jag hört. Jag som är jättedålig på matte tyckte ju till och med att de delarna var roligast. Dessutom får man ju alternativ, vilket gör att man kan ha tur. Det var ganska kul att testa sig själv och man måste faktiskt gå in med en schysst inställning. Det är inget att vara nervös över, bara att ta det lugnt och köra på. Jag ska dock inte sticka under stol med att mina ögon korsades av trötthet när klockan var 16.15 och jag åkte hem.

För alla som är sugna på att testa sig själv och höja sina chanser till att komma in på eventuella utbildningar är nästa provtillfälle 31 mars.


Kommentarer
Postat av: Linn

"Värsta grymma blogginlägget, höddu Hanniz!" ;) Hope it went well.

Postat av: barajagjohanna

Linn>> Haha. ;) Facit har kommit upp på text-TV, så jag har kollat och knappt hälften av mina svar är rätt. Är nöjd, det trodde jag aldrig! Jag förvånas dock över att matten gick så bra... den gick bättre än både svenskan och engelskan, mycket märkligt.

2006-10-21 @ 20:36:22
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Ida

Jag tycker du är duktig som ens gick det och gjorde det :) Är kosten nåt du vill rekommendera för dem som inte gjort provet? :P

2006-10-21 @ 21:28:58
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se
Postat av: Anonym

har du kollat ungefärlig summa?

2006-10-21 @ 22:48:15
URL: http://punaniii.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Ida>> Nja. Nu testade ju inte jag just danskt rågbröd... :P ...men en macka är ju att rekommendera istället för godis. Pastasallad funkar ju, men det gör väl all mat. Hehe.

punaniii>> Jag vet hur många rätt jag fick, i och med att man fick ett personligt kontrollhäfte eller vad det hette, där man har skrivit svaren. Vet inte vad det kommer att motsvara för poäng.

2006-10-21 @ 22:58:45
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Linn

Men vad kul att du känner dig nöjd! Konstigt nog så har matten gått förvånandsvärt bra för mig alla gånger jag gjort provet. Hm, very strange.. but, true! Nattinuffsan (som någon en gång skrev.) ;)

2006-10-21 @ 23:45:54
URL: http://linnnn.blogg.se
Postat av: Fred

Det låter bra! Bra inställning och allt! Hoppas det blir lyckat!

2006-10-22 @ 10:46:02
URL: http://www.lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Linn>> Äsch, du är väl ändå liiite clever vad gäller matte? Har för mig att du läst till C? Själv har ju bara läst A. B blev för svårt. :) Och läsförståelsen tyckte jag var klart svårast, så om det gått bättre på matten för dig är jag inte förvånad. Hur många gånger har du skrivit det egentligen?

Fred>> Ja, jag diggar min egen inställning. ;) Haha.

2006-10-22 @ 11:18:05
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Jeanette

var det länge sen du köpte den snygga tröjan från Vero Moda?

2006-10-22 @ 21:38:56
URL: http://pannkakor.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Jeanette>> Jaa, det var nog lite mer än ett år sedan...

2006-10-23 @ 08:10:45
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback