Maktskiftet ett faktum

Förlåt, men jag kan ännu inte riktigt hålla mig ifrån politiken... det är ett alldeles för hett ämne fortfarande.

Vem blir ny partiledare för Socialdemokraterna i mars 2005? Jag hoppas det blir en kvinna. Såg på Aftonbladet att de flesta hoppas på Thomas Bodström eller Margot Wallström. Neeeje! Jag hoppas på Carin Jämtin, eller någon helt ny, ung frisk fläkt till kvinna. Detta är det näst mest intressanta just nu.

Det mest intressanta är om det blir någon förändring i och med en ny borgerlig regering som nu är ett faktum. Jag är lite rädd för skolpolitiken. Skriftliga omdömen från årskurs ett och betyg från årskurs sex. Det känns lite hårt. Fastighetsskatten ska avskaffas, inkomstskatten ska minskas och så vidare. Moderaterna kommer dessutom att behålla dagens a-kassenivå på 80%, för att successivt sänka ersättningen. Jag bli så arg! Om jag blir arbetslös och får 65% av min lön, som de tydligen vill sänka till, så är det omöjligt för mig att klara mig ekonomiskt. För de som haft en bra lön spelar det ju ingen roll, de kommer att klara sig bra ändå, men att sänka a-kassenivån gör ju att de som redan har det tjärvt får det ännu värre. Samma sak gäller förmögenhetsskatten som kommer att halveras 2007 och på sikt avskaffas helt. Grattis, alla rika. Nu blir ni ännu rikare. Och klyftorna ökar.

Men jag försöker se positivt på maktskiftet. Det behövs ju något nytt. Jag hoppas verkligen att alliansen kommer att göra något bra av detta. Jag hoppas de lyckas skapa fler jobb, bostäder, bättre jämställdhet och miljöpolitik (yeah right). Det ska som sagt bli otroligt intressant att se vad som händer.


Kommentarer
Postat av: Johan

Ja, det blir intressant att se hur en högerpolitik med vänsterretorik ska förverkligas...

Postat av: Cliff Hanger

Om inte annat borde det här vässa sossarna till nästa val. Och om det blir för mycket högerpolitik från "det nya arbetarpartiet" tror och hoppas jag att svenska folket röstar bort dem 2010.

2006-09-18 @ 12:24:38
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Johan>> Verkligen... Jag bara väntar på en förändring.

Cliff Hanger>> Jag tror absolut att det här blir en sporre för sossarna. Med rätt partiordförande kan de verkligen börja satsa stenhårt på nästa val.

2006-09-18 @ 12:53:18
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Johan

Jag väntar på att Fredrik Reinfeldt ska komma ut ur garderoben som den högerpolitiker han verkligen är och försökt dölja under valrörelsen. "Rösta på mig, för jag är ungefär som en sosse, fast lite bättre" måste ju vara århundradets märkligaste segerrecept.

2006-09-18 @ 13:53:15
URL: http://ord-ord-ord.blogspot.com
Postat av: Cicci

Det där med omdömen tycker iaf många lärare är asbra! Inte för att jag har gjort någon empirisk undersökning, men min mamma är lärare och alla lärare hon känner tror att det är ett jättebra sätt. Dessutom är det många som redan gör det idag.

Och om miljöpolitiken - alliansen ska satsa ca 3,5 miljarder kr på miljön, sossarnas budget är under 2,5. Så jag tror inte att vi ska vara så oroliga även fast jag personligen tycker att alla partier borde satsa mer på miljön. Dessutom tror jag att MP komma lobba som sjutton för att få något att säga till om den här mandatperioden också. Det brukar de ju vara bra på :)!

Sen om att vara rik. Om man har jobbat och kämpat hela livet, om man har utbildat sig 4-5år, jobbat 70-90 timmar i veckan i många år - varför ska man inte få något för det?? Idag är verkligheten att du får betala inkomstskatt på 50% + alla övriga skatter i samhället. Du ska straffas för att du tjänar mycket. Det känns som att det är något grymt ful att vilja bli rik och tjäna mycket pengar. Jag förstår inte det! Och visst, det är klart att en förmögenhetsskatts sänkning gynnar de rika - men (nästan) alla kan ju jobba och bli rika i Sverige idag!! Visst det är säkert 100 gånger lättare om man heter Wallenberg i efternamn att få ett toppjobb än för mig som har vanliga föräldrar, men jag har fortfarande ett val att välja hur mitt liv ska se ut och jag kan kämpa för att ta mig dit!
Jag tycker helt enkelt att staten ska lägga sig i så lite som möjligt i folks liv och folks ekonomi! Men där blir det nog ingen större skillnad tyvärr..

Själv är ju sjukt lycklig idag!!! Jag tycker inte heller att sänkning av A-kassenivån är rätt väg. Men förhoppningsvis får vi färre arbetslösa samt en mer flexibel arbetsmarknad nu så att ingen behöver leva på A-kassa någon längre tid. Men den som lever får se! Jag ska inte skriva om politik heller för jag blir så upprörd själv och alla andra blir också så upprörda. Men nu är det gjort.

2006-09-18 @ 14:10:43
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Anna Malaga

Till Cicci - host, host "nästan alla kan jobba och bli rika i Sverige idag" njae, det gâr tyvärr inte i nâgot land. Om nästan alla studerar, har fina jobb och bra löner, finns det ingen som gör de dâliga eller ens halvbra jobben. För att ta in ännu fler invandrare är väl ingen idé? Vem ska förresten göra alla städhjälpsjobben som moderaterna vill subventionera? Inte de andra rika, väl?

Johanna - jag har ju följt allt pâ avstând och tycker att det verkar som om Göran Persson har bett om stryk länge och till slut fâtt det. Däremot förstâr jag inte hur FI kunde fâ bara 1% och SD 1,9?? Inte för att jag gillar FI, men det fötvânar mig ändâ.

2006-09-18 @ 15:53:23
URL: http://www.nyttundersolen.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Johan>> Haha, ja, det känns som om S och M har varit lite väl lika i valfrågorna (med vissa skillnader, absolut), men att M är NÅGOT NYTT, något bättre!

Cicci>> Angående skolan, så fick jag ju själv omdömen innan åttan, och man fick "låtsasbetyg", men det var bara en kul grej och en "försmak" till de riktiga betygen, det var inget blodigt allvar. Att införa betyg från sexan tycker jag är för tidigt. Jag förstår inte riktigt vad det ska vara bra för. Man är bara 12 år när man går i sexan!

Det här med förmögenhetsskatten håller jag med om. Jag känner en person som har jobbat hårt hela sitt liv, är jätteduktig och ödmjuk. Han har ett bra jobb, för det har han jobbat sig till hela livet, och han tycker det är kul och han tjänar bra. Han får skatta bort 50% av sin lön, vilket självklart känns lite surt. Helt fel? Jag vet inte, men orättvist är det, helt klart. Jag tycker att skatten kan vara lika för alla. MEN när man gör så att man sänker bidragen och samtidigt tar bort förmögenhetsskatten, blir det mycket större samhällsklyftor och DET är INTE bra!

Jag har svårt att tro att en borgerlig regering skulle trolla fram en massa jobb "bara sådär" och att ingen skulle behöva leva på a-kassa.

Egentligen skulle det kanske vara något att slopa arbetsinkomstskatten, för lönen har man ju ändå ARBETAT ihop. Och så får man skatta mer på vinster, fastigheter osv.

Kul för dig att du är sjukt lycklig. ;)

Anna Malaga>> Det är på tiden att Göran Persson avgår. Det skulle han gjort för längesen. Jag förstår att de förlorade många röster. Folk är trötta på honom. Jag blev också förvånad över att Fi fick så dåligt med röstar. Och skrämmande att Sd fick nästan 2%. Väldigt skrämmande. I Landskrona fick de drygt 22%... Det är FRUKTANSVÄRT skrämmande att det går så långt.

2006-09-18 @ 16:31:45
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Pumans dotter - Johanna

Nu är det upp till bevis som gäller för Reinfeldt! Är han så mycket sosse som han har gett sken av. Jag tvivlar starkt på det! Det är nog många som blir besvikna när han visar sin rätta jag. För mig ser han mer ut som ulven i fårakläder.

2006-09-18 @ 18:54:59
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: Cicci

Johanna: Nej jag förstår inte heller hur de har tänkt allt. Men det viktiga för mig är att man ska tjäna på att jobba och kämpa i livet! Det finns många som kämpar och slitar från 0-100 och det ska belönas! Annars drar folk nån annanstans där de uppskattas.. Jaja, vi får se vad som händer!

Anna Malaga: I en marknadsekonomi så blir det väl så att de jobb som ingen tar måste till slut arbetsgviaren kanske erbjuda bättre förmåner för att folk ska ta. Bättre lön t ex så fler vill ta det. Dåliga jobb är då kanske inte ett lika dåligt jobb helt plötsligt, utan påverkas av hur marknaden ser ut. Sen tycker jag att det är tråkigt att prata om "dåliga" jobb. Men det är ju hur som helst ingen som är tvingad att ta jobb som städare lika lite som någon är tvingad att bli VD. Men sociala omständigheter kan dock göra det ena valet lättare än andra, men du kan (så länge du inte är sjuk eller dy) välja ett annat val!

2006-09-18 @ 20:26:12
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

Pumans dotter>> Verkligen, upp till bevis. Jag kommer hoppa högt av glädje om det blir något bra av detta. Tveksam är jag, men man måste ju hoppas.

Cicci>> Det är nog ingen som INTE tycker att man ska tjäna på att jobba och kämpa.
Alla har inte möjlighet att bli VD som det ser ut idag. Man kanske heter Achmed eller Mohammed i förnamn. Man kanske har något för oss svenskar ett knappt uttalbart efternamn. Tyvärr har dessa människor väldigt svårt att komma åt de "bra" jobben. Det kommer alltid att finnas "bra" och "mindre bra" jobb. Jag tycker att en läkare självklart ska ha bättre betalt än en telefonist. Alla arbeten kan ju inte generera i samma lön. Däremot tycker jag att man ändå måste sträva efter så mycket jämställdhet som möjligt. Jag tror inte att försämrad a-kassa och mindre bidrag till den som inte kan jobba p.g.a. sjukdom eller skada är en bra lösning.

2006-09-19 @ 08:46:49
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback