Frankrike i DN

Idag handlar DN Söndag om Frankrike, för er som är intresserade. Den innehåller intressanta reportage, porträtt och andra texter från Frankrike.

När en kompis och jag besökte Paris i maj förra året, såg vi massor av tält vid floden Seine, som rinner genom Paris. Tidigare hade jag sett många hemlösa ligga längs floden, men nu fanns alltså plötsligt flera tält uppslagna bredvid varandra. Det var lite gripande. Det här är de här människornas hem.

image628

Det var vintern 2005 som Läkare utan gränser placerade ut några tält i centrala Paris för att synliggöra de hemlösa. Ett halvår senare röjdes tälten undan då man inte ville chocka Paristuristerna. Skådespelaren Augustin Legrand, som arbetar för de hemlösa, fick då nog och flyttade under nästan två månader själv ut på gatan tillsammans med två kompisar. Första natten låg de vid Les Halles och fick där tips av uteliggare om var man kunde hitta de bästa kartongerna och hur man skulle lägga sig för att bäst undvika att duvorna pickade dem i huvudet. För att väcka uppmärksamhet, lade Legrand upp bilder och filmsnuttar på en blogg, där han berättade varje uteliggares livshistoria.

Augustin Legrand ville slå upp många tält för stadens hemlösa. Han försökte först på Place de la Concorde och därefter vid Bastiljen, men blev bortkörd av polisen från båda ställena. Sedan försökte han vid Canal Saint-Martin, där han lyckades. Tälten och uteliggarna blev kvar, mitt bland krogar och designbutiker i närheten av Place de la Republique. Tre hundra tält sattes upp längs kajerna. I takt med att boendelösningar skakas fram, ska tälten monteras ned. Enligt de senaste rapporterna från mars, står nittio tält kvar.

En av de välskrivna texterna ur DN Söndag idag, är reportaget om Augustin Legrand och hans arbete för Paris uteliggare.


En annan bra text är ett porträtt av Frankrikes enda kvinnliga presidentkandidat, Ségolène Royal. Det franska presidentvalet avgörs i två omgångar. Första omgången hålls den 22 april och de två kandidater som då fått flest röster går vidare till den andra omgången den 6 maj. Ségolène Royal är en fyrbarnsmamma på 54 år och representerar socialistpartiet. Hon har tidigare varit rådgivare till Francois Mitterrand när han blev president 1981, hon har varit parlamentsledamot, miljöminister, skolminister och familjeminister i franska vänsterregeringar.

image629
Mer rättvist blir Frankrike starkare. (Min översättning...)
Bild:
Désirs d'avenir

Personligen hoppas jag att madame Royal tar hem hela skiten. Hon står på rätt sida på det politiska vänster/högerssträcket och hon verkar vara en sympatisk människa. Det vore dessutom roligt om Frankrike fick sin första kvinnliga president. Och tittar man på de tre övriga presidentkandidaterna råder det åtminstone för mig inga tvivel om att Royal är den bäst lämpade.

Nicolas Sarkozy är kandidat för det regerande högerpartiet UMP. Hans stora fråga är lag och ordning, men blev inte särskilt populär i Paris förorter när han talade om att rensa dem från "slödder" med en högtryckstvätt...

Francois Bayrou
är ledare för borgerliga mittenpartiet UDF och har inför presidentvalet fördordat en nationell samlingsregering som ska bryta "klanväldet" i fransk politik och ska minska klyftan mellan höger och vänster.

Den tredje av Royals konkurrenter är Jean-Marie Le Pen. Han grundade på 70-talet partiet Front National med främsta programpunkt att protestera mot den nordafrikanska invandringen. I mitten på 70-talet ställde han upp i presidentvalet första gången, men fick bara 0,74 procent av rösterna. I fjärde försöket för fem år sedan gick han dock till final.


Nästa söndag kan man läsa mer om Frankrike i DNs kulturdel.

Kommentarer
Postat av: Fred

Och jag har läst, ska rösta och håller tummarna!

Postat av: Therese

Tack , nu ska jag gå ut , blir nog en sväng förbi tobaksaffären och en dn att läsa i solen. Jag tycker också att Royal verkar vettig och kul med en kvinnlig presiden. Sarkozy och Le Pen ger mig rysningar och Bayrou vet jag inget om mer än att jag har hört att han tillhör "den politiska mitten" vad nu det betyder

2007-04-15 @ 14:58:28
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Therese

Förresten ska Agenda på SVT1 21.15 ikväll handla om det franska presidenvalet.

2007-04-15 @ 15:02:20
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Davy

Det är visst fler kvinnliga kandidater än Ségolène Royal:
Dominique Voynet, fd miljöminister, för de Gröna,
Marie-Georges Buffet, fd idrottsminister, för vänsterpartiet (Parti Communiste), och förstås den eviga Arlette Laguillet, för trotskysterna i LO, som varit kandidat i vartenda val sedan 1974.

2007-04-15 @ 15:44:38
URL: http://blogg.prieur.se
Postat av: barajagjohanna

Fred: Jag kan bara hålla mig uppdaterad och hålla tummarna - hade varit kul att rösta också. :)

Therese: Ja, köp DN, det stod himla mycket kul om Frankrike. En liten "hallå där" med Bodil Malmsten i Finistère också. Jag har ungefär samma uppfattning som du angående de fyra kandidaterna... Tack för tipset om kvällens Agenda!

Davy: Jo, visst finns det fler kvinnliga kandidater, det finns fler manliga kandidater än dem jag har tagit upp också, men Royal är den enda kvinnliga kandidaten som har en realistisk chans, precis som Sarkozy, Le Pen och Bayrou är de enda manliga kandidaterna som har en chans.

2007-04-15 @ 16:04:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cicci

Jag har inte orkat slå upp DN än idag men då ska jag nog göra det till när jag äter sen :)!

2007-04-15 @ 16:08:57
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Fred

Davy, ja det finns fler kvinnliga kandidater och Lauiller har varit kandidat så länge jag minns (1981) men hallå, detär nog bara Ségolène Royale som har en chans bland kvinnorna även om Voynet inte alls var så tokig tidigare iaf...

Tack Therese för tv-tipset!!

2007-04-15 @ 17:57:50
URL: http://lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: Davy

Jag förstod varför du tog bara upp henne, men jag tycker att man överallt glömmer lite att det faktiskt finns 12 kandidater.

Om kvällens Agenda, kolla på min blogg för kommentarer, tack Therese för tipset!

2007-04-15 @ 23:29:57
URL: http://blogg.prieur.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback