Medan studentkörerna välkomnar våren

image650Det bästa med det hejdlöst gigantiska valborgsfirandet i Uppsala måste vara att få ta på sig sin studentmössa igen. Studentdagen var nog den lyckligaste i mitt liv och jag skulle inte tacka nej till att få en anledning att bära min studentmössa igen. Annars är jag mest rädd för Uppsalas valborgsfirande. Själva gemenskapen och alla människor som samlas är väl egentligen ganska trevlig, men 50-60.000 personer på en och samma gata samtidigt, blir lite... mycket. I Uppsala börjar man supandet på morgonen, eller varför inte dagen före, och håller sedan på tills man inte orkar mer. Nationerna har tusen aktiviteter och i Slottsbacken kryllar det inte bara av universitetsstuderande, utan även trettonåriga småglin som aldrig kommer att minnas särskilt mycket av sin alkoholdebut.

På min första valborgsmässoafton i Uppsala, var jag påväg till centrum på förmiddagen för att uträtta lite ärenden. Jag möttes av grupper med kassar från Systembolaget precis överallt. På den tiden var jag fortfarande alltid nykter och nästintill lite militant och jag tyckte att allt var väldigt onödigt och faktiskt till och med obehagligt att se massor av fulla människor redan på förmiddagen - hur det skulle se ut på kvällen vågade jag inte fundera på. Jag flydde fältet och tog första bästa tåg hem till Falun. När jag kom tillbaka till Uppsala hade man fortfarande inte hunnit städa undan alla flaskor, påsar, spyor och gammal picknickmat.

Min andra valborgsmässoafton visste jag hur det fungerade och var förberedd. Dessutom hade jag en kär vän i stan som också tyckte hela skiten var hemsk, så vi hyrde vi en film och lade oss i min soffa. Det blev en favorit i repris året efter. Efter att först ha fotat stadens märkliga sista-april-beteende till tidningen där jag skulle skriva om Uppsalas valborgsfirande, blev jag, kompisen och hennes pojkvän liggande i min soffa med film resten av kvällen.

Trots att jag faktiskt tycker att det kan vara ganska mysigt att titta på en majbrasa och höra dessa manskörer sjunga högtidligt om våren, så fortsätter jag ändå med min vanliga valborgstradition ikväll. Så medan studentkörerna välkomnar våren ligger jag i soffan och fyller på min redan svällande mage med Grevens björnbärscider och chips och tittar på The Holiday och Farväl Falkenberg.

Kommentarer
Postat av: Ida

Haha! Du, jag var ner på stan innan jobbet. Jag såg då inte en enda med nån studentmössa..! Nu ska jag hem till Sara och trösta henne lite får se om det blir nån utgång.. Syns imorgon hoppas jag! Kraam

Postat av: Cicci

Då är vi två som är hemma ikväll och slappar! Själv kollar jag på Gilmore Girls och pluggar :)! Är inte mkt för Valborg och andra suparhögtider..usch och fy!

2007-04-30 @ 23:27:45
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: barajagjohanna

Ida: Äsch, det är ju fullt av studentmössor, särskilt när männen sjunger vid Carolina Rediviva eller vart det nu är. Imorgon? Tisdag? Men nu menar du väl iövermorgon? Eller kom imorgon om du vill, haha, då får du följa med på Nina Frisk i så fall...

Cicci: Vad skönt att jag inte känner mig ensam om att ogilla dessa helger som är ursäkter till supande - jag började nästan känna mig gnällig. ;) Jag har haft en fantastiskt skön slapparkväll med filmer istället för böcker och nu ska jag sova - underbart.

2007-04-30 @ 23:33:24
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Skärp dig. Bli av annan åsikt beträffande uppsalas Valvorg.

2007-05-01 @ 11:37:00
Postat av: barajagjohanna

Niklas: Ja, kanske borde jag börja tycka att det extremt överdrivna supandet bland barn, ungdomar och unga vuxna är fantastiskt trevligt... näää. Däremot är det traditionella valborgsfirandet i Uppsala fint och det är roligt att det är så mycket aktiviteter på dagen.

2007-05-01 @ 12:15:06
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Camilla

vi va också bara hemma och slippslappade. Palla vara ute bland annat fjortisar ...

Japp, studentmössan är något alldeles speciellt, har min kvar. Darling min har den inte. Blivit av med :( stackare. ta hand om dig

2007-05-01 @ 16:57:53
URL: http://millaaa.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Camilla: Mysigare att vara hemma än att behöva se fjortisfylla överallt - även om valborgstraditionen i sig inte har något större fel i sig... Min studentmössa är en prydnad i bokhyllan och där lär den få vara kvar.

2007-05-01 @ 22:34:01
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback