Reseutmaning

Thérèse tyckte att jag skulle anta denna utmaning om resor. Kanske kan någon inspireras?


*Vilka fem nya länder skulle du vilja besöka härnäst?


När jag skulle boka min språkresa för att plugga franska var det extremt nära att jag hamnade i Montréal istället för Paris. Jag vill verkligen till Kanada och det är just Montréal jag är nyfiken på, främst för att det är världens största tvåspråkiga stad (engelska och franska - plus i kanten!), människorna verkar trevliga, men också för att jag vill se NHL-hockey och Mike Ryder.

Jag har alltid varit intresserad av England. Nej, jag har inte ens varit i London förutom ett par mellanlandningar på Heathrow. Förutom London skulle jag vilja besöka Portsmouth där en kompis bor och jag skulle vilja bila i den engelska landsbygden.

Det skulle vara kul att åka till USA och studera människor och platser.

Japan verkar häftigt och annorlunda. Jag vill se Tokyo.

Jag skulle faktiskt vilja se Tyskland. Fråga mig inte varför, jag vet ärligt talat inte. Kanske för dess historia. Jag vill till Berlin. Det hade ju varit ett plus om jag kunde tyska...


*Fem länder du har besökt och vill återvända till?


Frankrike såklart. Det är väl knappast någon som har missat att jag gillar det landet. Men jag har sett alldeles för lite av Frankrike. Paris har jag ju sett en hel del, annars är det bara Annecy (nära Alperna och Génève) som jag har besökt. Jag vill väldigt gärna återvända till Annecy, för det är en fantastiskt vacker plats, men annars är jag nyfiken på Loiredalen och Provence bland annat. Den franska landsbygden vore kul att besöka. Dessutom vill jag hemskt gärna till franska Alperna. Givetvis återvänder jag gärna till Paris igen också... (risken att jag inte återvänder dit finns inte)

Irland är ett underbart land som jag har besökt två gånger. Människorna är fantastiskt vänliga och språket är otroligt fint. Jag har bara sett Dublin och Glendalough och är nyfiken på Belfast...

Grekerna är så himla vänliga och det är en av anledningarna till att jag vill återvända till Grekland. En annan anledning är klimatet, maten och musiken. Man känner när man är i Grekland och det är mysigt.

Det enda jag har sett av Spanien är Mallorca. Därför skulle jag vilja åka dit och se mer (synd att jag inte talar spanska bara!): Madrid, Malaga, Barcelona, Salamanca...

Jag skulle vilja se mer av Italien. Gärna storstäder.


*Ett land du inte gärna vill återse?


Tunisien, faktiskt. Det är väl säkert inget större fel på landet, det var rätt kul, exotiskt och annorlunda att vara där mot de vanliga Medelhavscharterorterna, men maken till påflugna män har jag sällan skådat. Jag var visserligen bara 11 år när jag besökte Tunisien, men både jag och min då 17-åriga syster kunde lätt blivit bortköpta för ett antal kameler - föräldrarna fick flera erbjudanden. Vi blev pussade på, främmande män tog oss i handen och jag var allmänt skraj när jag befann mig där. Nää.


*En plats du blev positivt överraskad av?


Dublin! Jag kom dit första gången för att besöka en kompis som bodde där. Innan jag kom dit hade jag av någon okänd anledning fått för mig att jag gillade Irland, men jag såg inte landet framför mig som särskilt trevligt eller... trivsamt. Men om jag trivdes! Jag älskade Dublin från första stund och lovade mig själv att jag skulle återvända sommaren därpå (det gjorde jag).


*En plats som inte motsvarade dina förväntningar?

Pass! Jag kan faktiskt inte komma på något. Det enda jag kan säga är att Mallorca är trist.


*Vad är viktigt för dig när du väljer hotell (eller annan typ av övernattning)?

Standarden, priset och läget är viktigt. Det behöver absolut inte vara svensk standard (det hittar man sällan), men jag bor inte precis gärna varsomhelst. Jag vill inte gärna bo mitt i centrum, men inte heller för långt bort.


*Rekommendera tre hotell! (eller annan typ av boende)


George Opera i Paris är ett bra hotell som är fräscht, har otroligt trevlig och serviceinriktad personal samt inte är särskilt dyrt. Läget är bra, hotellet ligger mellan Opéra Garnier och Montmartre.

Vill man bo billigt och kan tänka sig att bo lite enklare kan jag rekommendera vandrarhemmet AIJ Paris, som ligger i Bastille. En natt kostar mellan 13-17 euro beroende på säsong och då ingår en enklare frukost bestående av kaffe/choklad/te samt en baguette. Det är långt ifrån ett lyxställe, men med tanke på priset så kan det vara värt att bo här några nätter.

Jacobs Inn är ett suveränt vandrarhem i centrala Dublin. Här bodde jag i tre veckor då jag jobbade som volontär för Special Olympics som hölls i stan. På vandrarhemmet finns en minirestaurang, där man kan köpa både frukost och lättare lunch, både att äta på plats och ta med. Det finns också biljardrum, TV-rum ett gemensamt kök, som just nu håller på att renoveras till en modernare variant.


*Vilket är det bästa stället du sovit på?


Vad jag kan komma på har jag inte sovit på något fantastiskt ställe i utlandet som är värt att tas upp extra, det skulle möjligtvis vara min lägenhet i Montmartre, där jag bodde när jag pluggade i Paris. Utsikten över takåsarna i Montmartre och över Sacré-Coeurs kyrktoppar var slående. Annars måste jag säga att det häftigaste ställe jag har sovit på är i en militärsovsäck i skogen under bar himmel i femton minusgrader en decembernatt i Trosa skärgård.


*Vilket är det värsta stället du sovit pâ? (i nyktert tillstând)


Det måste nog bli uppvaket på Linköpings Universitetssjukhus. Jag är hemskt ledsen, men jag kan inte komma på något superhemskt ställe jag har sovit på utomlands. Det skulle eventuellt vara första natten på Samos i somras, då det var 40 grader varmt och det blåste orkan utanför lägenheten och vi hade ingen luftkonditionering. Det var så hemskt att ingen av oss sov en blund och min kompis satte sig i badkaret och duschade kallt.


Om någon känner sig manad, får den gärna anta utmaningen. Säg gärna till i så fall!

Kommentarer
Postat av: Therese

Kul att du svarade. Jag hade också kunnat tagit med sjukhus som värsta stället jag sovit på. Var inte kul att vakna efter operation med benet i gips. Behöver du en tolk/guide när du ska till Spanien så säg till ;) Mallorca har jag aldrig varit på men längtar väl inte dit heller fast mina föräldrar tyckte det det var fint

Postat av: ida

jag har precis samma upplevelse av tunisien. jag var där i somras.. är rödblond och mycket blek i huden, vilket tydligen är lika med hett byte där. det var ibland lite otäckt. var där med mamma och mina sytrar och eftersom vi bara var flickor/kvinnor utan några män var det tydligen fritt fram enligt dem... euuw.

2007-04-25 @ 22:55:30
Postat av: barajagjohanna

Therese: En tolk och guide i samma person i Spanien skulle vara alldeles utmärkt. Vad jag önskar att jag kunde spanska! Funderar på att gå till biblioteket någon dag och låna hem någon nybörjarkasett på spanska, bara för att liksom. Och dessutom någon fortsättningsfranska för att hålla den vid liv. Bara för att det skulle vara så roligt att sitta och prata annat språk för mig själv här hemma.

Ida: Ja, visst är det lite obehagligt, man är inte van vid sådant. Blond och blek var jag när jag var där, mycket exotiskt för dem.

2007-04-25 @ 22:57:54
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Pumans dotter

Kul att läsa dina svar! Spanien, javisst ja! Det är nästan löjligt att jag inte tog med det... men det var ju bara fem länder så det var inte så enkelt att välja!

Jag vill också till Irland. Tycker att den dialekten är jättemysig!

2007-05-03 @ 21:11:30
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: tinatoon

Jag jobbar inte med staff-travel, men det händer ganska ofta att kollegor koller in på vårt kontor när dom ska åka nånstans... Idag fick min kollega/chef förfrågan om hotel i Paris, och då hon inte hade några privata tips frågade hon mig, som tog mig friheten att printa dina två rekommenderade hotell i staden, hoppas att det var ok. :)
(Personligen ha jag ju ingen aning eftersom jag bara varit där en gång o bodde privat.)
All the best!

2007-05-14 @ 23:02:58
URL: http://tinatoon.blogg.se/amsterdam
Postat av: alica

Ett tips för den som vill välja hotell för resan:

http://www.charlotte.nu/?p=314

2008-03-12 @ 15:39:33
Postat av: alica

Ojdå, länken blev fel som jag tänkte tipsa om. Försöker igen.

2008-03-12 @ 15:40:05
URL: http://www.charlotte.nu/?p=314

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback