Om mat på flygplanet

image819Specialmat på flyget måste bokas minst 5 arbetsdagar innan resan. Bokar man resan 3 dagar innan man ska åka, kan man alltså inte boka någon specialmat. Samtidigt får man inte ta med sig egen mat.

"Med hänsyn till allergiska passagerare, och de allvarliga konsekvenser som kan uppstå, samt av hygienkrav, är det endast tillåtet att förtära mat och dryck som serveras av kabinpersonalen."

Vilka allvarliga konsekvenser skulle kunna uppstå för att jag har med mig en egen macka och en dricka som jag har köpt på flygplatsen? Skulle detta dessutom vara ohygieniskt? Skulle någon passagerare få en allergisk chock av att jag äter en ostmacka?

Då ringer jag Apollo som jag har bokat resan av och undrar om det är möjligt att boka vegetarisk mat enbart till hemresan och så får jag väl vara hungrig på utresan då. Ja, det går bra, men då måste jag fortfarande betala för mat både på ut- och hemresa. »Då får du helt enkelt chansa på att det är något du kan äta på utresan», säger kvinnan på Apollo. Men... det serveras kött. Vad skulle jag chansa på? Jag äter ju inte kött. Och jag har såklart ingen lust att betala för mat som jag inte kan äta. Särskilt inte med tanke på att flygplansmat varken är särskilt billig eller någon större gourmetupplevelse.


Bild

Kommentarer
Postat av: Malin

Haha, just ostmacka kanske ingen är allergisk mot, men jag har varit med om att man förbjudit nötter helt och hållet på flyget för att någon var väldigt allergisk :) Hoppas du får en riktigt bra resa!

2007-08-15 @ 15:32:17
Postat av: barajagjohanna

Malin: Nötter har jag full förståelse för, likaså äpplen, som vissa kan vara hyperallergiska mot. Men att förbjuda medhavd mat överhuvudtaget tycker jag är lite överdrivet. De kan ju skriva vad som INTE får medtas just med hänsyn till allergiker. Well, well. Tack, jag ska nog få det bra. :)

Postat av: Therese

Jag har faktiskt glömt att boka veg.mat många gånger men det har alltid löst sig , dom har fixat något jag kan äta. Fast jag kanske har haft tur , jag vet inte. Tycker fem dagar innan låter mycket , maten lastas väl på straxt innan planet lyfter så har dom ett dygn eller två på sig bord det ju inte vara några problem.

2007-08-15 @ 17:14:15
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Fred

Jag tycker att det kan vara svårt att kolla att ingen äter äpplen eller nötter så jag kan förstå att man inte få ha med sig medhavd mat. Men det jag tycker är svårt att förstå är att de kallar det de själv serverar för mat???
Tycker att det är jobbigt nu när jag reser och är gravid och att det överallt är brieost och även på SJ (reste 1sta klass med jobbet) rostbiff som man inte kan äta... inte finns det alternativ heller :-( men på tåget får man ha eget ;)

2007-08-15 @ 22:01:30
URL: http://lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese: Första gången jag reste som vegetarian glömde jag att boka vegetarisk mat, men det gick bra ändå, jag fick väääärldens godaste soppa med makaroner i. En annan gång gick det inte för sig att få något vegetariskt.


Fred: Jag kan förstås också förstå själv principen, men då måste de ju se till att det faktiskt FINNS specialmat också, eller att det är okej att beställa specialmat så "kort" varsel som ett-två dygn innan. Haha, ja, nä, de skulle kunna kalla sin mat för aptitretare, eller något. ;) Men den gången jag ätit vegetariskt på flyget har det varit bra mycket bättre än kötträtten.

2007-08-15 @ 22:06:13
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Camilla

Ja det måste jag säga är himla dåligt, blir nästan less på att de då inte kan ordna så du bara isf behöver betala maten på hemresan. Men i Juni då vi åkte hade jag med mig bagett och risifrutti på flyger, så det ska man få? INGEN sa något till mig iaf. Knas!

2007-08-15 @ 22:37:23
URL: http://millaaa.blogg.se
Postat av: Malin

Det där känns bara som en omständighetsprincip. Jag menar, tar det flygbolaget fem arbetsdagar att skrapa fram vegetarisk mat? Idag är så många vegetarianer eller bara kräsna, jag tycker det borde vara standard med kött eller icke-kött som alternativ!

2007-08-16 @ 08:30:32
Postat av: barajagjohanna

Camilla: Ja, jag åt ju baguette på flygresan för ett år sedan också och slängde i deras papperskorgar när de hämtade övriga maten och det var ingen som sa något. Det borde ju inte var några problem.


Malin: Precis, det är ju inte direkt ovanligt med vegetarianer.

2007-08-16 @ 10:04:13
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Hanna

Har stött på samma problem som du. Fast de har blivit bättre på flygen, och serverar rätt ofta vegetarisk mat till alla. Jag brukar inte äta på flygen alls numera, för jag glömmer alltid att säga till om vegetariskt och krabba och ha mig...

2007-08-16 @ 11:07:19
URL: http://kolikbarn.blogg.se
Postat av: Kent Filppu

Som vegetarian har du i alla fall förmånen att få välja vegetarisk mat - OM du lyckas uppfylla alla konstiga regler. Men som animalist är det svårare. Inte ens om man bokar ett år i förväg tror jag det är möjligt att få helt animalisk kost. Nåväl drycken får gärna vara vegetarisk men rent principiellt :-)

2007-08-17 @ 05:29:37
URL: http://filppu.se
Postat av: Ellie

Gud va gott det ser ut :P

2007-08-20 @ 00:34:27
URL: http://xiao.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback