Ett liv i studentbubblan

Studenttjej på bussen till högskolan: Man har det ganska bra när man går i skolan ändå. Fy fan att jobba heltid. Jag menar, tänk, jobba åtta till fem, och så ska man handla... man kommer ju aldrig hem!
Studenttjejens studentkompis: Mm, kan kommer nog märka det när man börjar jobba...

Men suck.

Välkommen till verkligheten, människor!

Det här insnöade folkslaget (läs: studenterna) fattar inte hur bra man har det när man jobbar. Man har pengar, EGNA pengar som man inte behöver betala tillbaka. Och när man är ledig, så är man verkligen ledig, till skillnad från när man pluggar då man ständigt har saker att göra. Jag lovar att man har mycket mer fritid när man jobbar heltid, än när man pluggar heltid, även om det inte ser ut så på schemat.

Det är såklart en fördel med att gå direkt från gymnasiet till högskolan/universitetet - då är man ju inne i det här med hur man gör när man pluggar. Man är inte van vid att ha pengar. Man vet ju inget annat.

Men kom ut ur studentbubblan och smaka på verkligheten. Jag lovar att den är lite bättre.

Kommentarer
Postat av: elin

Jag förstod kommentarerna som att de insåg att det finns både för- och nackdelar med att plugga jämfört med att jobba.

2007-12-18 @ 20:55:15
Postat av: barajagjohanna

Elin: Hm, jag vet inte riktigt hur du får det till det?

Postat av: Therese

Jag tror många studenter fastnar i den där studentbubblan och en del vill kanske inte lämna den. Håller med dig om att det är en stor fördel att man är ledig när man är ledig när man jobbar. Eftersom jag pluggar kommer jag att få sitta och skriva massor i julhelgen.... Så är ekonomin helt klart en fördel när man jobbar.Fast visst är det skönt att ha så mycket egen tid som man har som student. Man kan sova längre på morgonen , plugga när det passar o.s.v. Fast då gäller det att man har disciplin. Funkar inte för mig. Jag måste gå upp och komma igång så jag får nåt gjort.

2007-12-18 @ 23:05:50
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese: Ja, det märks på många att det är lätt att fastna i studentbubblan. Det störda är verkligen att folk inte fattar hur verkligheten fungerar riktigt (det märks på insnöade Uppsalastudenter). Och går man direkt från gymnasiet vet man som sagt inget annat och då är det nog ännu lättare att fastna. Sova på morgonen kan man ju dessutom bara göra så länge man inte har lektion på morgonen... :)

2007-12-18 @ 23:12:30
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Det som också kan störa mig med vissa insnöade studenter som lever i studentbubblan är att dom tror sig vara så mycket bättre och intelligentare än folk som arbetar. Dom riktigt insnöade kan t.o.m. se ner på folk som arbetar istället för att plugga. För ganska många år sen satt jag och pratade med en kille på en fest som bara babblade om att "i Uppsala-studenter" är begåvnings-eliten i Sverige. Suck! Fast dom flesta är säkert inte såna och av dom som är det växer nog dom flesta i från det med tiden , om inte annat så när dom kommer ut i verkligheten

2007-12-19 @ 10:29:41
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Veronika

Du utrycker en ganska snäv bild av arbetslivet här. Mååånga arbeten är INTE såna att man kan släppa det när man kommer hem. Äkta 9-5-jobb är väl ganska ovanliga, åtminstone om man har högskoleutbildning. Och jag har hittills varit med om kanske 2-3 kurser som varit på helfart som faktiskt tagit 40 timmar i veckan i anspråk. Nyexade lärare arbetar enligt undersökningar över 60 timmar i veckan.
Den enda klara fördelen jag kan se är ju pengarna. Och att jag tycker det ska bli ett roligt jobb, förstås.

2007-12-19 @ 10:36:41
URL: http://sagoslott.wordpress.com
Postat av: elin

Jag tolkade ordet "ändå" så :)

2007-12-19 @ 12:12:22
Postat av: barajagjohanna

Therese: Det där har jag hört från en kompis som pluggar på Uppsala Universitet. En del studenter där anser sig själva stå lite högre i rang. Samma sak i Stockholm. (JA, JAG GENERALISERAR GROVT.) Att läsa på något som inte klassas som universitet, utan som högskola, är ju inte lika bra heller. Att de ser sig själv som någon begåvningselit är ju skrämmande - men jag blir inte förvånad.

Veronika: Det är klart att man i vissa jobb inte kan släppa sitt arbete när man kommer hem - som läraryrket. Jag vet, jag vet verkligen. Min mamma är förskollärare och har under åren haft massor med obetald planeringstid på hemmaplan. Men det jag menar att jag ogillar när studenter pratar såhär (det är inte första gången jag hör det) är att de har en sådan otroligt lat inställning till livet utanför skolan. Och att många faktiskt inte vet hur verkligheten fungerar, då de bara befinner sig i sitt studentliv där de kan göra lite som de vill.

Elin: Okej. Jag hörde dem när de pratade om annat innan och det här vad liksom det som de sa i ämnet - de pratade inte annars om jobb vs plugg.

2007-12-19 @ 13:26:27
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback