Månadens inlägg: Jul - eller inte

Det yngsta syskonet har flyttat hemifrån och bor tillsammans med flickvännen.

Det äldsta syskonet som, precis som jag, alltid väljer att sova hos föräldrarna under jul (det är ju så mycket mysigare att vara flera på julaftons morgon), ska inte göra det i år.

Syrran har fått barn.

Julkorten från vännerna kommer inte längre enbart från vännen, utan från vännen med respektive.

Det är klart att det börjar kännas, liksom.

Julen förknippas ofta med ledighet, familj, god mat, julklappar... Men ofta innebär det ju också stress och måsten för alldeles för många. Och julen kommer även med tankar om ensamhet. Det finns många hemlösa som är ofrivilligt ensamma. Det sitter massor av pensionärer på ålderdomshem på julafton utan att någon släkting kommer och hälsar på dem. Och det finns alla dessa helt vanliga singlar som har en familj att fira med, men som ändå runt julen påminns om den vardagliga ensamheten.

En klasskompis till mig har valt att inte fira jul i år. Hon tänker testa något annat, och bara vara hemma tillsammans med pojkvännen, istället för att åka till sin familj. En annan klasskompis till mig väljer titt som tätt att inte fira jul, och hon har trivts bra med det och uppskattar istället de jularna hon faktiskt firar. En nära vän till mig ska i år tillbringa julafton bara med en kompis.

Ja, varför inte?

Varför firar jag jul? Jag vill ju inte påstå att jag firar, direkt. De två senaste julaftnarna har jag jobbat fram till någon gång vid lunch. Jag skulle lika gärna kunna jobba i år med (för kontots skull), men har valt att vara ledig på julafton. Dels för att jag inte har varit ledig så mycket, men främst för att det finns en bäbis i familjen och honom är det mysigt att umgås med.

För ett par år sedan valde min familj att inte köpa några julklappar till varandra. Det var jätteskönt.Jag gillar julen för ledigheten (även om jag sällan inte är helt ledig, inte heller i år), för att det är mysigt när alla syskon är hos mamma och pappa och för att man äter så mycket gott. Jag skulle lätt kunna ha en sådan dag på julafton: ha det lugnt och skönt, äta god mat, men strunta i julklappar och måsten. Jag är inte särskilt seriös på julen. Då menar jag att jag inte klär upp mig, jag stressar inte upp mig för julklappar, jag önskar mig inget speciellt. När vi bestämde oss att inte köpa julklappar till varandra, gjorde jag det ändå, för jag hittade roliga saker som jag ville ge bort. Utan måsten blir det så  mycket roligare.



Länkar till fler månadens inlägg kommer att dyka upp
här.

Kommentarer
Postat av: tolken

Ja, det är ju just måstena som ställer till det. Äntligen har jag tid att läsa bloggar igen! Nu har jag lagt upp ett nytt månadens inlägg om andra måsten. Födelsedagar! Vad tycker du om det?


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback