Industrin bakom din cigarett

Att tobak är skadligt vet alla. Alla i Sverige, åtminstone. Men hur många vet egentligen hur tobaksindustrin egentligen fungerar och hur de stora tobaksbolagen fult och fullt medvetet marknadsför sina cigaretter för att sälja det och att det satsas oerhört på att framförallt unga kvinnor ska börja röka? Många människor i u-länderna vet inte ens om alla skadliga effekter som tobaken har.

Tobaksindustrin tjänar miljontals kronor på barnarbete. Samtidigt dödar tobaken nästan 5 miljoner människor i världen, varje år. Det är långt ifrån bara rökare som dör, utan även barn och vuxna som tvingas arbeta på tobaksfälten i framförallt södra Afrika. Här trampar man barfota i den giftiga jorden, utan skydd för varken fötter, händer, näsa eller mun. Gifterna går rakt in i kroppen och många blir sjuka på tobaksfälten. Men i Malawi är tobaksindustrin den största inkomstkällan och många, även barn på tre-fyra år, tvingas att vistas långa, långa dagar på de giftiga markerna där doften är frän och luften tung och skadlig. Tobaksdammet skadar lungorna och orsakar astma, allergier och skador på andningsorganen.

Malawi är en av världens fattigaste länder och beroende av tobaksindustrin. Nästan hundra tusen barn i landet arbetar helt gratis med tobaksodlingen. Samtidigt tjänar de internationella tobaksbolagen 10 miljoner dollar om året på tobak som produceras av barn. Det är lika mycket som det hade kostat att betala vuxna män och kvinnor för att göra arbetet. En väldigt liten summa jämfört med 400 miljarder dollar, som är vad tobaksbolagen tjänar varje år på den tobak som odlas av barn. Det är gigantiska siffror, omöjliga att föreställa sig.

Ju fattigare ett land är, desto större katastrof medför tobaksbruket. Tobak är inte bara dumt, farligt och katastrofalt för den enskilda individen, utan också ett stort hinder för utvecklingen av Malawis och många andra länders ekonomi. Enligt Världsbanken och WHO är det inte något samhälle som tjänar på tobaksbruket. Även för de tobaksodlande länderna är tobaksbruket en förlustaffär, eftersom de lägger ut mer på import av tobak för egen konsumtion, än vad de får in på export av råtobak. Tobaksodlingen orsakar även stora miljöproblem såsom häftiga översvämingar och långvarig torka. Bekämpningsmedlet som används rikligt vid odlingen, förgiftar mark och vatten.

Du kanske bör tänka på något av allt detta när du är påväg att tända din nästa cigarett?


Fotnot: När jag praktiserade på
Plan Sveriges informationsavdelning våren 2004, skrev jag mycket om tobaksodlingen i allmänhet, och om svårigheterna för Malawi i synnerhet. I senaste numret av Plan Sveriges tidning Barnens framtid, handlade flera artiklar om tobaksindustrin, rökning och så vidare. Läsvärt.

Kommentarer
Postat av: Therese

Jag har också hört att en hel del tobak odlas på nerhuggen regnskog speciellt i Sydamerika. Efter några skörda har marken blivit näringsfattig och man måste hugga ner mer regnskog för att odla mer tobak. Fast jag vet inte hur stort det här är. Mycket tobak odlas ju också i USA.
Jag instämmer helt i att tobaksbolagen gör profit på en produkt som skadar människor och miljö och är otroligt beroendeframkallande. Inget som man borde stödja men som före detta rökare vet jag att det är ganska svårt att sluta trots att man känner till faror och den vidriga industrin bakom

Postat av: barajagjohanna

Therese: Jo, det där med regnskog stämmer. Det skövlas fruktansvärt mycket skog för att göra plats åt tobaksodlingen, vilket är en av de stora orsakerna till miljöförstöringen.

2007-06-13 @ 20:26:52
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Therese, "före detta"-epitetet stämmer väl inte klockrent, va´?

2007-06-13 @ 21:17:42
Postat av: Ida

Bra johanna. Mer sånt här vill jag se!

2007-06-14 @ 22:09:03
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se
Postat av: barajagjohanna

Ida: Aj aj, kapten! Ska försöka. ;) Haha. Allvarligt talat är det skönt att vara lite allvarlig och anti som jag var förr. Eller anti är jag väl fortfarande, men ändå... ;)

2007-06-14 @ 22:37:41
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Pumita

Mycket bra inlägg, Johanna! Jag skrev några rader om tidningen i förmiddags och nu när jag såg att du har skrivit lite mer så länkar jag till dig.
Det som är nästan mest motbjudande är tobaksbolagens sätt att skapa nya marknader och värva nya kunder genom att hjärntvätta indonesiska (till exempel) tonåringar. Jag mår illa.

2007-06-17 @ 15:46:55
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: Pumita

Mycket bra inlägg, Johanna! Skrev några rader om tidningen Barnens framtid på förmiddan och nu när jag såg att du har skrivit mer om tobak och rökning länkar jag till dig.
Det värsta är tobaksbolagens hjärntvätt av ungdomar för att skapa nya marknader och skaffa sig nya kunder. Sjukt!

2007-06-17 @ 16:28:59
URL: http://pumansdotter.blogspot.com
Postat av: Pumita

Jag stammar??? Neeej... såg inte min kommentar och trodde att den hade försvunnit. :D

2007-06-17 @ 16:30:25
Postat av: barajagjohanna

Pumita: Tack. Jag tror ärligt talat inte att det är så många som vet hur tobaksindustrin fungerar (och nu skrev jag inte jättemycket - skulle ju kunna skriva tio gånger mer), jag visste inte det själv innan jag började på Plan och gjorde research.

2007-06-17 @ 17:16:30
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Anna Malaga

Jättebra inlägg!

2007-06-18 @ 08:21:51
URL: http://nyttundersolen.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Anna Malaga: Tack! Kul att det uppskattas.

2007-06-18 @ 13:08:37
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cliff Hanger

Bra skrivet!

2007-07-03 @ 21:13:06
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com
Postat av: brutalchoklad

Jättebra skrivet! Det är alldeles för få som vet skadorna av tobak, mer än de hälsoskador som påverkar rökaren själv.

2007-07-08 @ 12:04:08
URL: http://brutalchoklad.blogg.se
Postat av: Candy

Mycket intressant läsning. Det pratas ju bara om rökningens negativa effekt för själva rökarens lungor, eller för de passiva rökarna, men man har aldrig hört någonting om barnarbete eller arbetsförhållandena för de som arbetar på tobakplantagen. Jag skall se till att länka till detta inlägg, så att fler läser om det här. Känns väldigt viktigt. Folk känner sig så duktiga när de köper rättvisemärkta livsmedel & kläder, men hur duktiga är de egentligen när de står med giftpinnen i käften?
Jag hade faktiskt ingen aning om att det ligger barnarbete bakom cigaretterna som man köper i affären. Å andra sidan är jag inte rökare, & behöver därmed inte känna mig skyldig, men information är alltid bra!

2007-07-20 @ 21:54:33
URL: http://onlythefakessurvive.blogg.se
Postat av: Sara

Visst är det på tiden att denna fråga uppmärksammas mer i tobaksdebatten! Jag arbetar för A Non Smoking Generation och vi driver just nu en kampanj tillsammans med Plan Sverige under namnet Tobak och Fattigdom för att göra just detta. För alla er som är intresserade kan jag tipsa om att TV 4 ska sända en dokumentär om ämnet den 19:de november.

2007-09-19 @ 11:44:23
Postat av: Lia Merkel

Hej Johanna!

Vi gör ett arbete om barnarbete inom tobaksindustrin. Vi tänkte använda dig och din hemsida som källa, eftersom barnarbete i Malawi är utbrett. Vi undrar därför om du möjligtvis kan ge oss tips på mer fakta och om vi kan få reda på ditt efternamn.?

Tack på förhand!

Lia Merkel, Ingrid Segerstedts Gymnasium (Göteborg)

2008-10-16 @ 09:04:26
Postat av: barajagjohanna

Lia Merkel: Visst får du använda det här som en källa om du vill, men tänk på att jag är en andrahandskälla. Mitt efternamn är Lundholm. Mer information kan du få från t.ex. Plan Sverige (www.plansverige.org).

2008-10-16 @ 13:39:45
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback