Fantastiska Försäkringskassan

Dags att fylla i blankett om begäran om sjukpenning efter sjuklöneperiodens slut. Jippi. Försäkringskassan har ju så fantastiskt smarta blanketter.

Försäkringskassan behöver både blanketten och läkarintyget för att bedöma om du har rätt till sjukpenning. Läkarintyget är ingen garanti för att du kommer att få ersättning från Försäkringskassan. Det är Försäkringskassan som bedömer hur din sjukdom påverkar din förmåga att arbeta, söka arbete eller studera och därmed din rätt till ersättning.
"Läkarintyget är ingen garanti..." Hallå?! Hur ska Försäkringskassan veta vad den här specifika operationen innebär, hur ska de veta vad jag kan och inte kan göra? Om min läkare har skrivit ett intyg om min operation och att jag är sjukskriven till och med sista augusti och att jag eventuellt kan återgå till mitt arbete på deltid efter 3-4 månader, så bör väl det vara tillräckligt med information? Jag skulle tro att min läkare har större koll på vad operationen innebär, än vad Försäkringskassan har...

De här arbetsuppgifterna kan jag inte utföra på grund av min sjukdom och det beror på att...
För det första har jag ingen sjukdom. För det andra är jag fullt kapabel till att utföra mina arbetsuppgifter, jag svarar ju inte på mail med ryggen. Problemet är att jag fortfarande (ja, det är inte ens fyra veckor sedan jag opererades) inte orkar sitta på en stol en hel dag, vilket man gör i mitt arbete. Och det största problemet är resvägen - min rygg orkar inte för en chans gå till bussen, sitta upprätt på en buss ända till Borlänge och gå från busstationen till jobbet. Aldrig.

Jag tror nästan att jag ska vara lite lustig och skicka med en kopia på ett A4-papper av min röntgenbild och så kanske jag skulle tala om för dem vad en skoliosoperation innebär. Men först ska jag ringa dem och fråga vad de menar med vissa frågor på den underbart tydliga blanketten...

Kommentarer
Postat av: millaaa.blogg.se

Det gör du rätt i Johanna. (skicka med bilderna) för att vara lite rolig. Är trots allt inget fel! Annars får du nog ha med dem att göra ett bra tag. ta hand om dig

2007-03-26 @ 12:41:35
Postat av: Veronika

Det där är väl ett sätt att hålla nere sjuketalen - de som inte lyckas fylla i blanketten får helt enkelt lov att jobba.

Postat av: Therese

Nu borde ju ditt fall vara solklart men tyvärr rapporterar tidningar regelbundet om människor som har läkarintyg men som försäkringskassan inte anser tillräckligt sjuka. Dom kan inte jobba men inte heller få sjukersättning. Förjävligt att folk ka hamna i den situationen.

2007-03-26 @ 13:28:38
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Linda C

Man vet inte om man ska skratta eller grata? Det ar lojligt. I bland ar samhallet bra konstigt. Vad skont att lasa att du blir battre och battre iaf. Vi har ca fem veckor kvar nu. Tiden gar sa fort. Hoppas vi ses pa jobbet till sommaren! Skot om dig!! kram kram! Ska halsa fran Robert ocksa :)

2007-03-26 @ 14:03:49
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Jag tycker inte det är konstigt att läkarintyget inte är en garanti. Alltså G A R A N T I.
En garanti är en garanti!!
Vad läkaren kan göra är en bedömning utifrån ditt NUVARANDE yrke. Han eller hon kan då intyga att du t ex inte kan sitta på en kontorsstol i åtta timmar, eller att t ex en person som förlorat delar av synskärpan omöjligen kan arbeta som exempelvis stridspilot.
Men det är inte alltid som den sjukskrivne HAR NÅGOT YRKE VID TIDPUNKTEN FÖR LÄKARUTLÅTANDET.
Vad skall läkaren skriva då?????????????????
Då får läkaren nöja sig med en fullödig beskrivning av sjuktillståndet...
Eller om personen efter en arbetsolycka skolar om sig från brandman till civilingenjör?
Ska läkaren då bara skriva att "personen inte är arbetsförmögen"? En person som förlorar benen i en olycka kan troligen inte återgå till jobbet som brandman... - men på miljoner andra arbetsplatser är benproteser eller rullstol inget hinder. Eller hur?
Steg 1. Läkaren beskriver utgörligt en persons tillstånd efter exempelvis en operation (t ex brandmannen som förlorat bägge benen).
Steg 2. Försäkringskassan gör högst troligen den bedömningen att denne person inte är kapabel att arbeta som brandman, men anser kanske på rimliga grunder att denne persons kunskaper kan komma till användning som teorilärare vid brandförsvaret. Eller om brandmannen senare omskolar sig - skall läkaryulåtandet gälla ALLA SLAGS YRKEN???
Men självfallet är det i praktiken så att läkarutlåtandet också avspeglar sig i försäkringskassans bedömning. Läkarutlåtandet är som sagt ingen GARANTI, för det KAN vara som i exemplen ovan...
En helt annan sak är dock då försäkringskassan felaktigt beslutar att inte ge sjukpenning, bara för att "hålla nere sjuktalen"... Tyvärr finns det hemska exempel på det; då folk inte erkänns t ex arbetsskador... Det är vidrigt!!!
Förlåt, nu blev det långt...

2007-03-26 @ 14:34:38
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

En kock som förlorar luktsinnet kan inte längre arbeta som kock - men väl som matematiker.

En musiker som förlorar hörseln kan inte längre utöva sitt musikeryrke - men kan kanske omskola sig till programmerare.

2007-03-26 @ 14:48:16
Postat av: becka

Åh fy din stackare!! Jag hade själv "förmånen" att brottas med Försäkringskassan för fleraa år sedan. Trots läkarintyg och oförmåga till arbete vägrade de godta min sjukskrivning. Det tog tre månaders kamp innan de gav med sig och jag fick min sjukpenning. Vid det laget hade jag fått stora skulder eftersom jag fick låna för att klara mig...Hoppas det löser sig för dig. Kul i alla fall att titta in här igen, jag har varit så himla dålig på bloggande det senaste. Kram och lycka till

2007-03-26 @ 18:55:53
URL: http://www.bollenarrund-becka.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Milla: Ha, jag har skrivit en liten förklaring nu till dem om vad en skoliosoperation innebär, samt kopierat mina röntgenbilder och skickat med, så att de får se metallen. Ha!

Therese: Jag tycker också att det borde vara solklart, men jag vågar inte hoppas, de kan säkert tycka att jag kan ta hem jobbet eller nåt, vad vet jag...

Linda C: Plutten, javisst går tiden fort! Vi ses säkert på jobbet i sommar, jag är nog tillbaka på 25-50% i juni/juli. Kram på dig och hälsa tillbaka till Robert.

Niklas: Oh my lord, så långt. Men det är bara kul. Du har ju rätt, i en del fall är det klart att man inte längre kan utföra sitt nuvarande arbete, men mycket väl göra något annat. Men det kan man ju inte under den tiden man är sjukskriven - jag menar efter en olycka till exempel. Och i mitt fall, när jag skriver att mitt jobb innebär sittande arbete och att jag inte klarar det, så kan ju Försäkringskassan få för sig att jag borde få ändrade arbetsuppgifter (eh, till vad? det finns inte så mycket annat att göra på min arbetsplats) eller något... Problemet är att jag inte orkar stå/gå/sitta upprätt ännu, så jag klarar inte något arbete än. Och jag kan tala om att ett läkarintyg inte är särskilt utförligt alls. Det står "Op skolios 070228. Op med främre fusion th11-L3. Ca 6 mån läkningstid. Ev kan patienten återgå på deltid efter 3-4 mån. Arbetsförmågan bedöms helt nedsatt 070227-070830." Det är ju min läkare som har bedömt detta, då tycker jag tamejtusan att Försäkringskassan ska lita på det. Hur mycket förstår dem av "op med främre fusion th11-L3" liksom?! Sen får man fylla specifika rutor om man är arbetslös...

Becka: Jag blir nästan rädd när jag hör om alla exempel, hade ingen aning om att den kunde vara så illa... Att det tar tid att få pengar vet jag dock sedan min syster var med om en olycka och blev sjukskriven väldigt länge. Det är illa. Tur jag har föräldrarna så länge...

2007-03-26 @ 21:23:30
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cicci

Försäkringskassan är mitt hatobjekt nummer ett! Det är helt sinnesjukt att handläggare, som knappast har någon medicinsk utbildning (antagligen inte så mycket annan utbildningen heller) ifrågasätter var en läkare skriver! De har ju försäkringsläkare som ska se över saken i tveksamma fall, men det är ju också helt galet - de har ju aldrig träffat dig, de har inte sett hur du mår nu vilket din riktiga läkare har! Operationer och fysiska skador kan jag tänka mig inte är så mycket att orda om, men var glad att du inte lider av några pysiska åkommer - där kan du i stort sätt säga rakt upp i ansiktet på dig att du ljuger trots att du har ett läkarintyg från en specilist (pyskiatriker) samt går i terapi. De är galna... Ett tips från chochen är; ligga på de! Ring och kolla hur det går och vad som händer med din ansökan, annars är risken mkt stor för att din ansökan hamnar på hög. Speciellt om det är första gången du är sjukskriven och de inte har några uppgifter om dig sen tidigare. Så ring, ring, ring och kräv besked!

Märks det hur illa jag gillar försäkringskassan eller vad???

2007-03-26 @ 21:24:46
URL: http://ciccicicci.webblogg.se
Postat av: Therese

Jag har problem med knäna och för några år sen träffade jag en läkare som ville sjukskriva mig. Hanfrågade då om mitt jobb och eftersom jag pluggade bedömde han att jag inte beövde bli sjukskriven för det kunde jag göra med dåliga knän. Det var ju helt korrekt och jag kände inget behov av att bli sjukskriven men hade jag haft ett fysiskt tungt jobb hade jag kanske gjort det.

Det jag menar är att läkaren faktiskt frågar vad personen jobbar med innan sjukskrivning och borde då kunna bedöma om en person ska vara sjukskriven eller inte. Så naturligtvis ska ett läkarintyg väga tungt. Jag har blivit sjukskriven två veckor när jag jobbade på dagis. Då var jag gravid och mådde kusligt illa och var trött. Det är min enda erfarenhet av sjukskrivningar och ja hade inga som helst problem varken med jobbet eller försäkringskassan.

Jag är säker på att det inte kommer att vara något problem för dig heller. Lycka till

2007-03-26 @ 21:42:03
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Ja, ett läkarintyg väger J Ä T T E T U N G T ! ! !

Och i 99,9 % av fallen så blir det precis som läkaren rekommenderar.

Påpekandet om att läkarutlåtandet inte är en garanti är endast för att inte till 100 % utlova sjukersättning (men till 99,9 %) , eftersom det KAN vara som jag skrev tidigare.

Och i ditt fall Johanna, så är det solklart att du inte kan jobba under en relativt lång konvalecenstid.

Vad försäkringskassan menar med att "läkarintyget inte är en garanti" är en endast en reservation i yttersta yttersta yttersta undantagsfall.

2007-03-26 @ 22:51:40
Postat av: Malin

Det är helt sjukt att Försäkringskassan ska göra en egen bedömning, utan att ha träffat personen i fråga och även om de skulle göra det, har de ju inte de någon medicinsk kunskap. En läkare å andra sidan vet ju vad han pratar om. Jag planerar att avskaffa kåren, försäkringskassan får bli nummer två ;)

2007-03-26 @ 23:33:01
URL: http://bitavkaka.blogspot.com
Postat av: Linda

Blarg, jag tycker inte heller om Försäkringskassan. Byråkrati på högsta nivå. Men jag läste en debatt-artikel i DN där deras generalsekreterare (eller vad det heter?) själv gick ut och sa att deras regler är alldeles för svåra och att de ska reformera systemet från grunden så att alla som har med dem att göra enkelt kan anmäla vad de ska och på en gång också få besked om hur det går, när utbetalning kommer o.s.v. Men frågan är ju hur lång tid det kommer att ta innan det går igenom...?

2007-03-27 @ 09:08:56
URL: http://tokyotidbits.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Cicci: Jag vet! Min läkares ord borde vara en garanti, ingen annan har någon koll. Det är han som har opererat mig, det är han som har specialist inom området, ingen annan är väl lämpad att ta ställning till min sjukskrivning än honom.
Therese: Skönt att du inte haft några problem med dem, hoppas jag också slipper det. Jag borde göra det...
Niklas: Hoppas du har rätt. Blir lite skraj när jag hör alla skräckexempel!
Malin: Haha, jag kan hjälpa dig...
Linda: Inte många som älskar Försäkringskassan. :) Bara deras inställning om att de inte frågar hur sjuk man är, utan hur mycket man kan arbeta känns kränkande, tycker jag. Jag är inte sjuk, men jag kan ändå inte arbeta just nu. Det känns verkligen som om de inte litar på en, särskilt inte när man är ung. Som om man skulle vilja vara sjukskriven...

2007-03-27 @ 13:45:38
URL: http://barajagjohanna.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback