Äldst i klassen?

Snart börjar högskole/universitetsåret och enligt den här artikeln flyttar många studenter hemifrån och det är ju dyrt och bla, bla, bla, det visste jag ju redan. Jag blir lite irriterad på att man i artikeln nästan utgår ifrån att de som börjar plugga även flyttar hemifrån. Skriv en artikel om att flytta hemifrån istället, och skriv en till om studentekonomi. För flytta hemifrån och börja studera hänger nödvändigtvis inte ihop. Jag flyttade hemifrån för sju år sedan. Nu flyttar jag bara från en lägenhet till en annan (visserligen även från en stad till en annan) och den största skillnaden är att min hyra blir högre och att min inkomst blir lägre. Studentekonomi. Varför handlar inte artikeln om studentekonomi?

    Att skaffa sig en försäkring är bland det första man bör göra när man flyttar hemifrån. Som student behöver man hemförsäkring och olycksfallsförsäkring. [...]
    - Om föräldrarna kan tänka sig att fortsätta betala premien på barnförsäkringen brukar denna oftast gälla tills man är 25. Det kan man önska sig i flyttpresent, säger Ann-Sofie Magnusson.
Att de utgår från att studenterna är under 25 känns lite sissådär. Jag fyller 25 lagom till den första terminen slutar, och jag kommer vara 27 och ett halvt när jag tar examen. Det känns inte särskilt gammalt egentligen, och jag brukar ofta peka på fördelarna med att inte plugga vidare direkt efter studenten. Jag tror vi som har jobbat och gjort lite annat har mer kött på benen om hur verkligheten ser ut än de som går direkt från gymnasiet till vidareutbildning. Men den här artikeln, med relaterande artikel om en 18-årig tjej som ska flytta till Sundsvall (och bli klasskompis med mig för övrigt) får mig verkligen att känna mig gammal...

Kommentarer
Postat av: Fred

Du har helt rätt: 50% av studenterna är över 25 och en stor del av dem över 30! Men det lever kvar att man är student och ung och att man inte har barn tyvärr... Lycka till! :-)

Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

Men du ligger i lä. Jag var 32 när jag började plugga...



Kanske en liten tröst!?

2008-08-11 @ 18:55:16
Postat av: Veronika

Och ca 20% av studenterna har barn. Student-stereotypen är inte särskilt rolig och knappast något som någon tjänar på.

2008-08-11 @ 19:25:31
URL: http://sagoslott.wordpress.com
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

... eller blott ett avskräckande exempel...?

2008-08-11 @ 19:35:32
Postat av: barajagjohanna

Fred: Tack! Den statistiken behövde jag. Jag hoppas på flera klasskompisar som är 25+...



Niklas: Nej, bra, tack, nu känner jag mig ung igen! ;)



Veronika: Precis. Jag blir lite irriterad... En 18-åring som kommer direkt från mamma och pappa har knappast samma krav eller behov som är 30-åring med barn har.

2008-08-11 @ 20:11:15
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: David

Fast, läser 30-åringen överhuvudtaget guiden med rubriken "Så klarar du flytten hemifrån"? :)

2008-08-11 @ 20:20:56
Postat av: barajagjohanna

David: Troligen inte, men det såg lite annorlunda ut i papperstidningen med studentbudget och så.

2008-08-11 @ 20:30:03
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Sofia

Håller med. Förstår inte hur man får ihop det som student, jag har alltid jobbat extra, och det brukar man faktiskt ha tid med, om det bara är några få timmar i veckan.

Själv kommer jag nog att vara yngst i min klass...åldersgränsen för att bli antagen är 24 år. Och det känns skönt!

2008-08-11 @ 21:17:40
URL: http://missionsparkle.blogspot.com
Postat av: Therese

Jag kan ju bara instämma med dom andra. Bilden av att den typiska studenten är en 19-20 åring som precis flyttar hemifrån stämmer dåligt idag då många börjar plugga senare i livet och många omskolar eller vidarutbildar sig stämmer dåligt. Precis som Veronika har jag hört att drygt 20% av studenterna har barn. För några år sen var jag med på en kompis examensfest och bland dom nyutexaminerade veterinärerna fanns några 40-50 åringar. Jag kan tycka att det är lite tröttsamt att bilden av den typiska studenten fortfarande är en 20-25 åring som bor i korridor och deltar i diverse studentikosa upptåg. Det stämmer ju faktiskt ganska dåligt med verkligheten. Dom finns ju så klart men det är så många andra i olika åldrar som pluggar idag.Både jag och två av mina grannar har pluggat med två barn till exempel. Jag vet en 45 åring som ska börja läsa i höst för att få formell utbildning inom det yrke hon jobbat i många år.

2008-08-11 @ 22:56:02
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Cliff Hanger

Jag började plugga på högskolan direkt efter gymnasiet och det var inte så lyckat (fastän jag fick minst godkänt i allt). Jag var helt enkelt för ung som människa. Men det är förstås individuellt och för vissa fungerar det jättebra.

2008-08-11 @ 23:18:08
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Sofia: Jag har klarat att jobba ganska mycket extra under det här året med kreativt skrivande. Under första terminen tog jag inte ens något studielån, utan jobbade massor. Det funkade i och med att vi bara hade lektioner en-två dagar i veckan. Dessutom hade jag ju inga tentor. Nu vettetusan om jag kommer ha tid till att jobba...



Therese: Jag tycker det är jätteroligt att det faktiskt är så olika åldrar på utbildningarna. Däremot är det tråkigt att det inte uppmärksammas mer. Det där med studentkorridor har jag redan gjort, trots att jag inte är så gammal. Jag är så glad att jag har fått en stor etta...

2008-08-11 @ 23:20:32
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

Cliff Hanger: Det är det jag tror många är - för unga. Sedan är det klart att det är individuellt, och det kan också vara positivt eftersom de inte glömt hur man pluggar. Har man haft en pluggpaus, så kan det ju vara svårt att komma tillbaka till pluggandet. Samtidigt har man ju mer erfarenheter av livet (låter klyschigt, men det är ju sant) och jag tror att man kan vara lite mer motiverad och målinriktad med sin utbildning. Individuellt, förstås, igen.

2008-08-11 @ 23:22:48
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Anonym

Jag tycker också det är roligt att det är olika åldrar och olika människor med olika bakgrund och erfarenheter på utbildningarna. Tycker också det borde belysas mer. Tidigare i våras läste jag en artikel om ett par runt 30 med ett litet barn där hon pluggade och det stod om att plugga och ha barn. Framställdes nästan som om det paret var unikt i studentvärlden. Borde belysas mer att det inte är så.

2008-08-12 @ 00:22:22
Postat av: Therese

Oj nu var jag för snabb men det var Therese som skrev förra inlägget

2008-08-12 @ 00:23:27
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: Sara

Du kommer inte vara äldst! När jag började var det flera som var över 30, ett par som redan gjort karriär inom andra brancher och jobbat många år... Och några som kom direkt från gymnasiet, som sågs lite som teenagers! Jag var, få se nu... eh... 24 när jag började, tror jag visst.

2008-08-12 @ 14:57:58
URL: http://frenchcreme.blogspot.com/
Postat av: Sara

Dessutom tror jag att man lättare kan tillgodogöra sig en sådan utbildning om man gjort lite annat, och skaffat sig lite erfarenhet.

2008-08-12 @ 14:58:48
URL: http://frenchcreme.blogspot.com/
Postat av: barajagjohanna

Therese: 20% är faktiskt ganska mycket ändå. Man får väl visserligen lite extra bidrag om man är student med barn, men det känns ändå som för lite pengar...



Sara: Okej, bra, då är jag lika gammal som du var när du började, låter betryggande. Och ja, det är det jag menar med att jag tror det är bra att vänta liiiite innan man börjar plugga (om man nu överhuvudtaget vill plugga vidare) - jag tror också det är lättare att tillgodogöra sig utbildningen.

2008-08-12 @ 15:09:31
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback