Att vara med i a-kassa eller inte

Jag ringde just till min a-kassa, bara för att fråga om de 242 kronorna på specifikationen som står som "riksdagsbeslutad avgiftshöjning" - slipper jag dem om jag går ur a-kassan?

»Ja», medgav killen i andra änden, »men att gå ur a-kassan är verkligen inget jag rekommenderar.»

Detta skulle räckt som svar - jag kunde tackat för mig och lagt på luren. För vad killen i andra änden tycker om mitt a-kassemedlemsskap bryr jag mig nämligen inte om. Men han var så otroligt trevlig och tillmötesgående att samtalet säkert pågick en kvart.

Jag har varit medlem i a-kassan i två år nu. Till ingen nytta, känns det som. Jag har bara gjort av med en jäkla massa pengar.

Förr var det inte så jobbigt att betala till a-kassan varje månad. Men sedan a-kasseavgiften höjdes p.g.a. ett puckat regeringsbeslut, svider det på kontot varenda månad. Grundavgiften till a-kassan är 96 kr/mån. Det betalar jag lätt, det är ju inga pengar. Men puckoregeringen har ju lagt på 242 kr. En hutlös summa, särskilt om man är student, för till skillnad mot grundavgiften och fackavgiften, så får man inte den regeringsbeslutade avgiftshöjningen reducerad när man studerar. 338 kr/mån känns ungefär som att kasta pengarna i sjön. 338 kr i månaden, bara till a-kassan. Fackavgiften när jag studerar är bara 50 kr. 50+96 kr hade jag betalat med glädje. Men nu är det totalt 388 kr, vilket motsvarar mer än en veckohandling för mig. Ganska mycket, alltså.

Killen i andra änden hade full förståelse för att det känns som mycket pengar. Jag sa att han gärna fick argumentera för att jag ska stanna kvar, för jag ser verkligen ingen anledning till att göra det. Det kostar pengar, pengar som jag knappt får tillbaka om jag skulle bli arbetslös. Några 80% av lönen kan jag ju inte få eftersom min lön knappt finns just nu. Den trevliga killen menade att ett medlemsskap i a-kassan borde vara självklart och nästan obligatoriskt - att det är som en försäkring för min egen del. Det är lika självklart som att ha en hemförsäkring eller en försäkring på bilen, menade han.

Ja, kanske det. Men 338 kr/mån... Om vi räknar med att jag pluggar 3,5 år till och samtidigt är medlem i a-kassan, så innebär det 14196 kr i a-kasseavgift. Fjortontusenetthundranittiosex kronor! Hutlöst! 14196 kr till vadå? Får jag inget jobb när jag slutar plugga, så har jag tydligen rätt till ersättning från dag ett eftersom jag varit medlem så länge. Det är klart att det är bra, men jag tror inte att jag någonsin kommer att få tillbaka mina fjortontusenetthundranittiosex kronor. Jag kan ju lika gärna lägga undan 388 kr till mig själv på ett separat "om-jag-blir-arbetslös-konto".

Samtidigt har jag stått och betalat till a-kassan i två år. Ska jag verkligen slänga bort två års medlemskap? Detta jobbiga dilemma enbart på grund av det idiotiska regeringsbeslutet...

Att jag nu ändå sitter här och betalar in 388 kr till fack och a-kassa handlar enbart om att killen i andra änden var så trevlig. Jag får väl fundera lite till. Sa han. Och till slut sa jag också det. Jag får väl fundera lite till. Om någon har något att säga om att vara med i a-kassa eller inte vara med i a-kassa, så säg det gärna. För jag vet varken ut eller in.


Kommentarer
Postat av: Sandra

Samma A-kasseproblem här... Fast för mig går kalaset på 417 i månaden. Aje.

Postat av: tinatoon

Ha kvar din akasse-försäkring och gå ur facket. Vad gör du OM du blir arbetslös? Lever på dina egensparade 388kr i månaden? För att få ut ersättning vid eventuell arbetslöshet måste man ha varit betalande medlem i ett år. Dvs, om du blir arbetslös direkt efter avslutad examen (hemska tanke!) så får du KANSKE EVENTUELLT gå MED i akassan, men du får inte ut nån ersättning förrän efter ett års medlemsskap... Det finns ju dessutom olika regler för att få gå med över huvud taget, arbetsvillkor o studerandevillkor o gud vet allt. Däremot kan du ju aknske försöka kolla upp om du har alternatvi till VILKEN akassa du ska va med i. I Aftonbladet häromdagen fanns en artikel om folk som tjänade 3000 per år på att byta akassa. Värt att undersöka! :)

2008-01-31 @ 19:46:13
Postat av: Krokofanten

Jag antar att a-kassan motsvarar l'assurance chomage i Frankrike...
Här betalar jag oavsett om jag vill eller inte...
Jag betalar 66? per månad och min arbetgivare betalar 110?. Jag har aldrig varit arbetslös så jag kan inte så mycket om själva ersättningarna men säger man upp sig får man ingen ersättning, den gäller bara om man blir uppsagd. Och jag tror att då gäller t.ex. att man inte kan ha blivit avskedad p.g.a. "Faute grave" dvs fel. Stöld etc.
Jag tycker nog att avgiften skall anpassas efter inkomst och att det skall bli obligatoriskt. Annars kommer det aldrig att gå ihop... Inte är det särskilt kul att veta att jag betalar för "alla andra" men det är ju likadant med inkomst skatten t.ex.

2008-01-31 @ 20:02:20
URL: http://krokofantinfrance.blogspot.com/
Postat av: barajagjohanna

Sandra: Usch och fy!

tinatoon: Fackavgiften kostar mig 50 kr i månaden, så det är inget att gnälla över. Facket vill jag dessutom vara med i så länge jag är anställd där jag är anställd... Det är a-kassan som kostar pengar. Killen berättade det där med att vissa a-kassor låter en inte ens bli medlem om man inte jobbar typ 17 h/v eller sådär... Studerandevillkoret frågade jag också om, det var ju snack från regeringen att ta bort det. Det är kvar, men det är karensdagar och det är ytterst lite ersättning. Fast. Jag räknar inte med att bli arbetslös. Nåt jobb ska jag väl alltid få. :)

Krokofanten: Ja, det är nog samma (motsvarande) som l'assurance chomage, vet att vi diskuterade det på lektionerna i Paris. Va, får man INGEN ersättning om man säger upp sig? Inte ens efter ett visst antal karensdagar? Här är det 45 karensdagar som gäller om man säger upp sig själv, har jag för mig. Avgiften i Sverige för fack och a-kassa är baserad på inkomst (åtminstone i mitt förbund, men det borde väl vara så överallt), och 388 kr är då det lägsta möjliga... De som betalar mest hos oss betalar 563 kr efter riksdagens påslag.

2008-01-31 @ 21:06:08
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Krokofanten

Jag tycker förstås att det verkar väldigt dyrt med 388kr per månad när man inte jobbar heltid...
Jag jobbar 37 timmar i veckan och tjänar bra och betalar knappt 250kr mer än vad du gör... Jag läste lite nu innan jag svarar men det verkar som om man inte får a-kassa om man säger upp sig.
Däremot ljög jag angående "Faute grave". Man får ersättning.
Det finns en hel massa regler osv som jag inte ens vågar gå in på här...:o)
Väldigt komplicerat. Ibland tror jag att fransmännen gör det så komplicerat som möjligt får att avskräcka så många som möjligt... :o)

2008-01-31 @ 21:58:56
URL: http://krokofantinfrance.blogspot.com/
Postat av: tinatoon

Ok, jo jag såg att det bara kostar 50kr i månaden, men jag förbisåg att du faktiskt kan ha SKÄL att vara kvar, det är så många idag som TROR att dom måste vara med i facket och att man inet KLARAR sig utan d osv... Fö är det MINST 45 dagars karens om man säger upp sig själv i Sverige, men det kan vara upp till iaf 120 dagar har jag för mig. Jag trodde alla kassor hade krav på mins 17h/v för arbetsvillkoret, i ett visst antal veckor under en visst lång period...
Sen är det väl också alltid obligatoriskt med 5 karensdagar när man ska börja stämpla vill jag minnas, iaf i SEKO.
Jag tror krokofanten kan ha rätt, men att det även gäller svenskar, dom gör allting så krångligt för att så många som möjligt ska avskräckas. :/

2008-01-31 @ 22:39:55
Postat av: barajagjohanna

Krokofanten: Ja, 388 kr/mån är väldigt dyrt när man lever på studielån. Ja, komplicerat är det nog inte bara i Frankrike... :)

tinatoon: Jo, jag har skäl att vara kvar. För mig känns det väldigt märkligt att INTE vara med i facket, men det kan ju bero på var man jobbar också förstås... ;) Det stämmer nog att man kan ha fler karensdagar. Det kan säkert också stämma att alla a-kassor har krav på minst 17 h/v. Jag har aldrig behövt tänka på det, då jag jobbade heltid när jag gick med och hade gjort det ett tag.

2008-01-31 @ 22:58:58
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cliff Hanger

Så det blev ett serisöt blogginlägg i stället för Grey´s anatomy alltså... där ser man. ;-)

2008-01-31 @ 23:15:54
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Cliff Hanger: Haha, du är så uppmärksam!

2008-01-31 @ 23:27:16
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Cliff Hanger

Hehe, ja väldigt uppmärksam och "serisöt". ;-)

2008-01-31 @ 23:56:50
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com
Postat av: Anna Malaga

Alltsâ, fâr man inte arbetslöshetsersättning om man inte är med i A-kassan?
Om du nu tjänar sâ lite, hade det kanske varit en idé, som du säger, att sätta in dem pâ banken.
När studierna är slut och om du inte fâr ett bra jobb, kan du kanske ta ett säsongsjobb pâ heltid, gâ med i A-kassan och sen fâ arbetslöshetsersättning medan du söker ett bättre jobb?

2008-02-01 @ 11:57:10
URL: http://nyttundersolen.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Cliff Hanger: Jag märkte inte ens stavfelet, där ser vi hur uppmärksam jag är... :)

Anna Malaga: Om man inte har varit medlem i någon a-kassa, så kan man få ersättning från Alfakassan. Men det är i princip inga pengar alls. Jag har varit i kontakt med Alfakassan vid två tillfällen då jag var arbetslös en mycket kort period. Jag har aldrig fått några pengar - allt var alldeles för krångligt. Jag har lite svårt att bestämma mig för om jag ska gå ur och lägga undan pengarna till mig själv istället - kan inte bestämma mig om det är dumt eller inte... får tänka lite till. :)

2008-02-01 @ 13:30:30
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: Therese

Det är ju så mycket krångliga regler kring a-kassa så jag vet inte riktigt vad som gäller. Men om man måste vara med ett år för att få ersättning kan du inte gå ur nu och gå med igen ett år innan du slutar plugga.

2008-02-01 @ 13:59:43
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Therese: Hahaha, du är smart du. Om jag överhuvudtaget kommer in på någon utbildning, så är ju det en idé. Vara med resten av den här terminen har jag kommit på är ganska bra, eftersom jag inte vet vad jag gör i höst.

2008-02-01 @ 14:01:26
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: sara

Jag förstår dig, jag har också funderat mycket på det där. Efter att ha betalat massor med pengar i flera år till fack och a-kassa så fick jag a-kassa under tre månader eftersom jag flyttade till frankrike. Minus en månads karens. Och facket...jag har aldrig känt att de har varit till vare sig stöd eller hjälp. Tyvärr.
Men hur blev det nu? Obligatoriskt att vara med i fack eller inte?

2008-02-03 @ 09:43:00
URL: http://frenchcreme.blogspot.com/
Postat av: barajagjohanna

Sara: I facket är det inte obligatoriskt att vara med. Det är a-kassan som man diskuterat om det ska vara obligatoriskt, men det finns ännu inget beslut om det. Än så länge är det alltså frivilligt.

2008-02-03 @ 10:39:54
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: tinatoon

Man får ju ut mer i ersättning än vad det kostar i medlemsavgift, så att spara pengarna själv och leva på dem sen om man blir arbetslös är en ekvation som för mig inte går ihop. Då måste man ju antingen vara säker på att man inte blir arbetslös förrän om 100år när man sparat ihop några månadslöner, eller så måste man ju vara säker på att man bara är arbetslös en kortare period så man kanske klarar sig på en eller två ihopsparade månadslöner. Men om man är säker på det ena eller det andra så är det ju inget att fundera på, då är det ju bara att gå ur... Låt säga att man betalar 350kr i månadsavgift, efter ett års undanläggande av samma summa istället så har man 4200kr. Detta är väl jämförbart med vad man får ut från Alfakassan ungefär. Med 4200 undansatta till sig själv har man då råd att vara arbetslös... 2 veckor?
Akassan baseras dessutom på ens inkomst, så att gå ur nu och sen gå med efter ett säsongsjobb eller när man slutar skolan, ja det sätter ju även det ned en på minimigränsen för vad man får ut, nåt i stil med Alfakassan typ...

Nej, återigen måste jag hävda att jag tycker att det är en bra försäkring som är värd sitt pris. Personligen skulle jag (och har även gjort) i alla fall göra allt som stod i min makt för att få fortsätta vara med!

2008-02-03 @ 16:54:30
Postat av: barajagjohanna

tinatoon: Jag räknar inte med att bli arbetslös, eftersom jag tror på att det går att få ett jobb om man är beredd att ta ungefär vad som helst bara för att få ett jobb. Och skulle jag bli arbetslös räknar jag inte med att vara det särskilt länge. Eftersom a-kassan baseras på ens inkomst har jag väl inte särskilt mycket nytta av det ändå, eftersom jag knappt jobbar nu? Två helger i månaden ger ju inte så mycket pengar. Eller räknar de på timlön på en månad då? Denna biten har jag ingen koll på.

2008-02-03 @ 18:30:00
URL: http://barajagjohanna.blogg.se
Postat av: tinatoon

Jag är ingen akasse-expert tyvärr, jag vet inte exakt hur dom räknar ut det, vilken inkomst det baseras på. Nånstans hade jag väl trott/hoppats på att det beseras på den högsta inkomsten man haft sedan man gick med, eller i alla fall en genomsnittlig inokmst sedan man gick med eller sist utnyttjade dagar eller så. Men det borde väl finnas info på din akassas hemsida? Eller så kanske du kan maila/ringa o fråga? :)
Eller så chansar du o hoppas att du aldrig behöver bli arbetslös, man lever ju bara en gång, o 4200 e ju iaf en resa till Frankrike om året, hihi! ;)

2008-02-04 @ 22:39:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback