Fred och kärlek - DET är bra!


Peace & Love - det är numera Sveriges näst största festival. Den började som en liten festival för nio år sedan och har bara växt och växt och växt och växt och... ja. Genom de stora fönstren på jobbet har vi dag för dag den här veckan sett hur det strömmar människor mellan centrum och Kupolen. Människor i rosa och grönt hår. Människor som ser ut som hårdrockare (om de är det vet jag inte). Människor som är lite för unga. Människor som går med en kundvagn de stulit från Ica Kvantum eller Lidl. Många av oss har irriterats över folket som inkräktar på vårt område. (Många av oss har också längtat till det drar igång och välkomnat festivaldeltagarna med öppna armar, ska jag väl tillägga.) När jag skulle åka hem med bussen från Borlänge till Falun vid niotiden igårkväll kom ett tåg. Ur tåget vällde det ungdomar med stora ryggsäckar, liggunderlag, campingstolar, vissa med stereo i handen, andra med en öl i handen och vissa med både och. Redan igår, innan det knappt hunnit dra igång på riktigt, var grässlänten vid tågstationen full av systemetpåsar, glasflaskor och annat skräp. Det stank fylla på stationen. En polisbil körde över gångbron. Folk gick i lemmeltåg mot festivalcampingen - vilket de gjorde redan klockan tolv på dagen när jag kom till stan.

Det har liksom aldrig varit något snack om saken om jag ska gå på festivalen eller inte. Jag vill inte gå. Och förstå mig rätt nu, jag tror säkert det är jätteroligt, absolut, och det finns många artister som jag skulle tycka vara roligt att se. Men festivalande är inte min grej. Nu bor jag nära och jag behöver inte campa, utan kan sova i min egen lägenhet, och bor man i Falun/Borlänge är man ju ännu knäppare som inte går på Peace & Love, sägs det. Den ständiga frågan nu för tiden är »ska du på Peace & Love?» och varje gång vi som väljer att inte gå svarar »nej», så får vi följdfrågan: »varför inte?» Jaadu... jag vill inte. Dessutom är det dyrt och jag väljer att prioritera mina utgifter på annat. Fylla, skräp och alldeles för mycket människor på samma ställe är inget jag lockas av. På konserter kan jag inte stå i trängsel, jag får panikkänslor (jag är kort och ser inget och luften på min nivå är inte den bästa). Jag tycker helt enkelt inte om det.

Och frågan min kollega så bra ställde igår när vi diskuterade detta, var: varför ska man behöva försvara sig för att man inte vill gå på festival?

För att inte vara helt pessimistisk, så kan jag erkänna att...

...ja, just nu är jag sugen på att vara med på Peace & Love.

I eftermiddags satt nämligen en kompis och jag på en uteservering och fikade, mitt i festivalens kärna. Det var innan centrum (där festivalen äger rum) spärrades av för kvällen då bara de med festivalband får komma in. Ingen av oss hade ens haft någon egentlig seriös tanke på att gå på festivalen. Vi satt och pratade och uppdaterade varandra om våra liv och tittade på folk som strömmade förbi (inte likt Borlänge!). Ganska trevligt. En av scenerna hade vi ungefär tio meter ifrån oss och när man började soundchecka och vi kände musikens puls genom hela kroppen samtidigt som det doftade langos, så blev vi båda oerhört sugna på att vara med.

Jag menar verkligen inte att vara så anti som jag kan låta, för jag tror säkert att det är skitkul - varför skulle annars så många vara där? Dessutom älskar jag egentligen det som Peace & Love står för. Peace & Love har ett underbart budskap. Fred och kärlek för det första, det är ju jättebra! När festivalen startade var det främst för att motverka våld och främlingsfientlighet i Borlänge och Dalarna. Sedan övergick det till det ständiga budskapet om mångfald, gemenskap och förståelse. Frågan är hur mycket detta efterlevs på festivalen numera, när den vuxit sig så stor? Oavsett vad: jag tror absolut att det är fantastiskt roligt att träffa så mycket olika sorters människor från hela Sverige. Jag tvekar inte en sekund på att det är en underbar stämning. Och att sedan få se så mycket bra band!

Så, varför går jag inte på Peace & Love i år heller? Enkelt svar: jag känner inte för det. Och jag vill inte betala så mycket som det faktiskt kostar att gå på festival. Det handlar om prioriteringar. Jag ska se Lars Winnerbäck om en månad och det kan jag betala dyrt för.


Kommentarer
Postat av: Therese

Låter kul men jag tror inte det är nåt för mig. Har varit på både Roskilde och Hultsfred när jag var yngre men idag tror jag inte att jag skulle åka även om jag hade jättekul då. Jag har nog blivit för bekväm. Har ni fortfarande folkmusikfestival i Falun? Jag har kompisar som varit där och gillat det. Brukar du gå?

Postat av: barajagjohanna

Therese: Falu Folkmusikfestival heter Falun Street sedan några år och är väl... lite mindre. Jag har aldrig varit på Falu Folk, jag var alltid bortrest på ett läger den veckan det var. Och som den icke-festivalmänniska jag är, har det väl inte direkt gjort mig något. ;) (Fast Falu Folk var ju långtifrån samma sorts festival som Peace & Love, Hultsfred, Roskilde, Arvika osv.)

2008-06-27 @ 00:46:22
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Kristina

Tror du på alla myter som du hört.

Hälsa på hos mig så kan du få svar på de flesta.

MVH

Kristina

www.myter.blogg.se

2008-06-27 @ 01:49:38
URL: http://myter.blogg.se/
Postat av: Camilla

Peace and looooove!

2008-06-27 @ 13:52:52
URL: http://xccc.blogg.se/
Postat av: Maria

Jag är uppväxt i Borlänge och bor nu i Falun och jag känner igen mig i det du skriver jättemycket. Man klassas nästan som en idiot om man inte ska på Peace and love, vilket jag inte ska. Ville gå iår men biljetterna hann ta slut och jag tycker det känns aldelens för dyrt för att gå på festival i "min" egen stad. Då åker jag hellre till Roskilde.



Ha en bra dag!

2008-06-28 @ 09:37:28
URL: http://lillphia.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

Maria: Hade det inte varit så dyrt hade jag nästan övervägt att gå. Nästan. ;) Men priserna stiger väl i takt med festivalens storlek och popularitet... Ha det så kul på Roskilde!

2008-06-28 @ 12:46:51
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback