En helt vanlig tonåring. Bara en lite bättre förebild än andra?

Blondinbella - den vanliga medelsvenssonbruttan från en helt vanlig Stockholmsförort. En helt vanlig, svensk tonåring som är aktiv i både MUF och jobbar extra på juristfirma och har två egna företag. En helt vanlig tjej.

När Måns Möller i Extra Extra frågade Blondinbella hur mycket hon shoppar för svarade hon:

- Alltså... folk blir så arga när jag erkänner! Eeeeeem jaaa... Jamen... nejmen, vad kan det vara... femton-tjugo i månaden kanske.... ("Kronor?" utbrister Blondinbellas lagkamrat snygg-Mårten, "Det är ju mindre än mig faktiskt", hakar Måns Möller på, varpå publiken skrattar. Alla förstår att Blondinbella snackar tusenlappar.)
- Men det är ju ganska dyrt att hålla en blogg uppe! Dom förväntar sig att man ska köpa nya skor varje dag, man ska komma med nya lattar hela tiden... Nejmen jag känner, jag är så stolt över att jag har mitt SL-kort, liksom titta, jag är miljövänlig, jag åker inte taxi hela tiden, utan jag sitter på bussen och svettas som alla andra...

(Och då undrar jag:
1. Vad är "lattar", som man ska komma med nya hela tiden?
2. Blondinbella är 17 år. Hur många 17-åringar åker taxi?)

Hursomhelst. Någon av Blondinbellas läsare har anmält henne för överkonsumtion av alkohol, och detta drar givetvis Aftonbladet upp. Blondinbella är nu arg på Aftonbladet. "Hur kan de publicera sådant här utan min eller mina föräldrars tillåtelse?" undrar hon. För det första - självklart publicerar Aftonbladet! Snart 18-åriga Isabella har gjort sin blogg till ett företag, där hennes pappa är delägare. Varumärket Blondinbella är, enligt Dagens Media, värt fem miljoner kronor. Man kan väl ganska lugnt säga att tjejen har valt offentligheten. Det är mycket som kvällstidningarna skriver som jag inte kan stå bakom, men självklart skriver Aftonbladet om att Blondinbella har blivit anmäld på grund av sina alkoholvanor - det blir schyssta rubriker, det lockar läsare, det säljer, det ger pengar! Inget snack om saken. Och Aftonbladet behöver knappast föräldrarnas tillåtelse för att skriva.

Blondinbella ger underbara citat, exempelvis sa hon ikväll på Debatt  i SVT, att hon anser sig själv vara lite bättre än alla andra (ja, så sa hon, även om hon verkade snubbla lite på orden) och att hon är en bra förebild, för att hon dricker mycket mindre än andra 17-åringar. Öh, visst.

Grejen handlar väl om delar av innehållet på bloggen. Det hade inte varit någon grej om det inte vore för att hon är minderårig, har Sveriges största blogg med 600 000 besökare varje vecka (enligt Debatt i SVT) och är en förebild för massor av unga tjejer. Varför stoppar ingen (läs: föräldrarna) henne och får henne att tänka till en, två eller tre gånger? Det är inte första gången någon läsare reagerar på hennes alkoholrelaterade bilder, helt enkelt med tanke på hennes ålder.

Jo, Isabella fyller myndig snart, men att hon anmäls till socialtjänsten tycker jag, helt ärligt, är en rätt sund markering.

Kommentarer
Postat av: fragment

haha ja precis, en liten freudian-slip där kanske.. bra inlägg! (av dig).

2008-10-09 @ 23:41:18
Postat av: Johan

Kunde inte hålla med mer..! Väl talat

Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

En stor majoritet av landets 17-åringar konsumerar alkohol.



Blondinbella återger det.



Jag ser inte problemet.



Varför skall hon få repressalier för det?

2008-10-10 @ 00:19:18
Postat av: L1

Du skriver fan bra! fastnade föööör många minuter här. det är svårt att sluta läsa :P måste fan sova nu... ses imorn!

2008-10-10 @ 01:03:34
Postat av: Therese

Jag såg inte Debatt och läser inte hennes blogg , har ärligt talat mycket dålig koll på henne tror det var hon jag läste om som råkat ut för nåt övergrepp men är osäker.



Dom flesta 17 åringar dricker alkohol och pratar säkert en hel del om det. Men det är inte lagligt. Så någon myndighet borde kanske kolla upp vem eller vilka som köper ut åt henne och vilka krogar som serverar henne. Svaret på det kanske till och med finns i hennes blogg...

2008-10-10 @ 01:15:44
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

Niklas: Var det inte just det jag skrev? Det är nog många 17-åringar som lägger upp festbilder på sina bloggar. Skillnaden är ju att "Blondinbella" är en förebild för massor av tonåringar och har ett nästan orimligt högt läsartal. Det jag inte gillar är att alkoholen får en självklar roll i vardagen - och det är ju uppfattningen om alkohol som en självklar grej som Blondinbella hjälper till att stärka. Med tanke på att det 1. inte är tillåtet att dricka innan man fyller 18 år och 2. är skadligt, särskilt innan man har växt klart, så borde någon rimligen göra klart för tjejen vilka signaler hon sänder ut. Och att hon framförallt borde tänka sig för för sin egen skull, folk ser henne.



Therese: Jo, det stämmer, det är hon. Och svaret kan säkert finnas i hennes blogg, även om hon själv säger att hon alltid har alkoholfritt i glaset på mingelbilder...

2008-10-10 @ 07:35:56
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Fred

Det här med att säga att man dricker "mindre än de andra" är typiskt: det säger alla! Inga tror att de är i farozonen...



Niclas jag tycker att många kör för fort också. De som tas fast ska ändå inte komma undan. I detta fall gäller det även krögarna som serverar sprit till en notorisk underårig tjej...

2008-10-10 @ 09:18:11
URL: http://lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: Sara

Vad gäller blondinbella så verkar hennes ålder vara ett alibi hon drar upp varje gång hon får obehaglig publicitet. Men en 17åring som driver ett företag värt miljoner får nog finna sig i att inte alltid bli behandlad som en "vanlig" 17-åing.

2008-10-10 @ 09:44:23
URL: http://frenchcreme.blogspot.com/
Postat av: Camilla

Det är inte klokt vad du skriver väl Johanna. Förstår att du pluggar till journalist. Vill läsa mer, vill läsa mer ...

2008-10-10 @ 11:31:57
URL: http://xccc.blogg.se/
Postat av: Ida

Jag kan bara säga; bra skrivet och jag håller med.

2008-10-10 @ 11:51:10
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

Fred: Precis. Och även om hon inte är i farozonen så är det ju fortfarande det här med att fest/alkoholrelaterade bilder + minderårig inte är så bra för Sveriges största bloggare...



Sara: Exakt, det är precis så hon gör. I det här fallet påpekar hon att hennes föräldrar inte har godkänt publiciteten - varför nu Aftonbladet skulle fråga hennes föräldrar. Och exakt, igen, med sitt val om att driva företag och stå i rampljuset, så kan hon inte räkna med att behandlas som andra 17-åringar.



fragment och Johan och L1 och Camilla och Ida: Tack. :P

2008-10-10 @ 12:08:54
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Malin

Är inte grejen med Blondinbella just att hon faktiskt inte är som alla andra 17-åringar och är ute och super hela tiden? Hon verkar snarare vara den typen som gör andra saker som företag, skolan, politik, träning, pojkvän osv. Alkoholbilderna är väl typ ett vinglas till maten eller vad är det jag har missat?

2008-10-10 @ 15:55:00
Postat av: Niklas (fd Hans Ångest)

1. Det är tillåtet att dricka fast man är under 18. Dock är det svårt (nästan) att lyckas köpa alkohol.



2. Hon förefaller kunna hantera alkohol relativt bra. Säkert bättre än många andra 17-åringar. Signalerna hon skickar är nog inte sämre än vad andra 17-åringar skulle skicka om de hade en blogg.



3. Hört talas om yttrandefriheten?

2008-10-10 @ 18:18:05
Postat av: Sofia

Bra skrivet Johanna, ganska fangslande faktiskt.

Jag hade aldrig hort talas om denna blonda Bella forut, men gick in pa hennes blogg nu och laste lite.

Sjalvklart ar det jattebra att samhallet forsoker pa nagot satt ta sitt ansvar, men inte haller jag med om att man har ratt att utse en person som ska sta till svars for detta valdigt vanliga beteende. Jag tror inte riktigt att det ar ratt vag att ga, att anmala en 17-arig tjej som inte gor nagot som ar varre an vad andra tjejer och killar i hennes alder gor. Och visst hon ar sakert an forebild for vissa, men hon ar som sagt 17 ar - jag tycker att det ar mycket varre att media ger sa mycket utrymme till manniskor med riktiga problem, som Amy Winehouse till exempel - som tar mycket mer an ett glas vin till maten.

Hur som haver,bra skrivet! Du ar redan pa vag att bli en riktigt duktig journalist. Kram Sofia

2008-10-10 @ 21:03:14
URL: http://missionsparkle.blogspot.com
Postat av: Nordin

Håller med dig, helt och hållet.

2008-10-10 @ 22:19:12
URL: http://basedonatrue.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

Malin: Jag vet inte vad grejen med Blondinbella är.



Niklas: 1. Att köpa alkohol kanske är svårt som 17-åring (såvida man inte kommer in på krogen ändå). Däremot är det uppenbarligen oerhört lätt att få tag i alkohol om man är 17 år. 2. Jag vet inte hur Blondinbella hanterar alkoholen. Och varför jag tycker att det är skillnad på henne och andra bloggare har jag redan sagt. 3. Det är en väldigt bra lag.



Sofia: Blondinbella ställer ju upp på alla möjliga sätt i media. På något sätt måste hon därför räkna med att kritiseras. Hon hade inte behövt ställa upp att diskutera ungdomars alkoholvanor i Debatt, men det gjorde hon, och hon blev ifrågasatt på ett sätt som hon troligen inte räknat med - därav hennes extremt klumpiga och motsägelsefulla svar. Jag menar inte att det är fel att media ger Blondinbella utrymme (även om jag tycker att det finns viktigare saker att rapportera om), felet är hur hon framställer sig själv. Det är givetvis upp till henne, men jag reagerar för hennes skull.

2008-10-11 @ 02:28:12
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Sofia

Jag förstår vad du menar. Tror jag. Jag försöker hänga med så gott det går med vad som händer på hemmaplan, men vissa saker som BlondinBella missar jag, totalt! :)

2008-10-11 @ 07:26:16
URL: http://missionsparkle.blogspot.com
Postat av: Mimmi

Hear hear. Jag vänder mig väldigt mycket emot den här "hon är ju bara en 17-årig tjej, och väldigt driftig och duktig till på köpet!"-mentaliteten som tycks omsyra henne.

2008-10-12 @ 09:16:06
URL: http://bigmouth.se/produktplacering/
Postat av: David

Om det är för hennes skull du reagerar, är inte det här lite fel fora? Är det inte de lättlurade stackars 17-åringar som dricker sig fulla, åker taxi och shoppar för en månadslön i månaden du skriver det här inlägget? :)

2008-10-12 @ 14:26:10
Postat av: barajagjohanna

Sofia: Ja, man missar mycket. Fast ärligt talat kan jag inte påstå att du missat något särskilt vad gäller Blondinbella. :P



Mimmi: Om du vill får du gärna utveckla, för jag är inte helt säker på att jag förstår hur du menar.



David: Jag skriver det här inlägget för att jag reagerar på Blondinbellas uttalanden.

2008-10-12 @ 14:59:48
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback