Det är den osmakliga sanningen

Jag var trött på den här gås-/dundebatten redan när den började föras på tal. Jag menar, är det någon som är förvånad över vad som händer?! På riktigt? Trodde ni att dunet växer på buske? Eller trodde ni att fjädrarna tas från fåglar som dött en naturlig död? Nu mår svenskarna dåligt för att de har fått reda på att fåglarna behandlas illa. Nu ska svenskarna minsann sluta köpa dunjackor.
 
I ett halvår. Max. Som vanligt när något sådant här kommer på tapeten. Och samtidigt äter svenskarna fläskfilé utan att reflektera över, eller kanske ens ha en aning om, hur illa grisen behandlades innan den tog sitt sista andetag.


Kommentarer
Postat av: Eliabeth

Exakt! Jag undrar också vad så många förvånas över och det är för mig ett mysterium att inte folk i allmänhet redan INNAN den där dokumentären kunde tänka ett steg längre och inse att dun som sagt inte kommer från en buske. Å andra sidan verkar vissa tro att fläskfilén i affären omöjligen kan komma från en gris (som dessutom levt!), så jag är egentligen inte förvånad över reaktionerna.

2009-02-06 @ 10:23:23
Postat av: Linn

Det är så mycket som förvånar mig att svenska folket blir förvånade av. Ta till exempel köttfärsskandalen förra året. Hallå? Och det kunde ni inte föreställa er? Äh, jag blir så mätt på allting. Ibland låter man bli att tänka ett steg längre, men faktiskt är det vårt eget ansvar, anser jag, att ställa oss kritiska till mycket och inte bara blåögt tro att allt sker skenheligt ute i världen.

Postat av: barajagjohanna

Elisabeth: Jag tror att människor i allmänhet är lite naiva, faktiskt. Det har jag också varit.



Linn: Köttfärsskandalen tycker jag visserligen inte är riktigt samma sak (för visst handlade det "bara" om datummärkningen?). Det tycker jag att man inte kunde föreställa sig. Däremot det här med fåren i Australien som var på tapeten när-det-nu-var - hur fåren behandlades. Folk skulle låta bli att köpa ull. Jag undrar hur länge det höll i sig.

2009-02-06 @ 11:42:22
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: johanna

Typiskt Sverige att reagera sådär, kolla bara hur det var när man kunde få cancer om man åt chips...

2009-02-06 @ 11:48:18
URL: http://johannavarnamnet.blogg.se/
Postat av: Ida

Alltså.. Jag tror det mest handlar om att dom faktiskt plockar LEVANDE fåglar på sina dun. Och även om man kan tycka att folk är dumma som inte förstått det tidigare så är det väl ändå BRA att dom reagerar nu. Konstigt vore det annars.. Det var ju likadant när vi som jobbade med autister blev påhoppade efter uppdrag granskning. Det var obehagligt men ändå BRA att folk reagerar. Skulle människor INTE reagera, då är det illa..



Sen kan man ju bara hoppas på att människor faktiskt kommer SLUTA köpa dun på riktigt. Syrran kom med en bra förslag ändå, MÄRK varorna så man kan välja om man vill köpa dun plockade från levande eller redan döda gäss. Det låter ju galet att nån ska vilja köpa det som är plockat från dom levande.. MEN. Då har ju konsumenten ett val ändå.

2009-02-06 @ 20:34:47
URL: http://hallonglasvinge.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

johanna: Jag förstår att man reagerar såklart, men det jag blir lite irriterad över att det pratas om det så intensivt i en vecka och sen är det bortglömt.



Ida: Klart att det är bra att man reagerar, och klart att det är idiotiskt att plocka fjädrarna på fåglar som lever. Det är helt galet, och det säger jag ju definitivt inte emot. Jag tror att folk kommer sluta köpa dun i... en månad? När debatten tystnar, glömmer folk. Det jag irriteras lite över är att sådant här med hur djur behandlas kommer på tapeten hela tiden - och folk fortsätter att bli förvånade och slutar köpa ull/dun/kött. I en månad. Eller tre. Max.

2009-02-07 @ 02:55:30
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Linn

Mm, jag förstår hur du menar. Men jag blev varken förvånad för det ena eller det andra. Menar inte att det är samma sak. Köttfärsen hade inte med djur att göra på samma sätt, men vad jag menar överlag är att jag, personligen, inte kan förstå hur folk blir upprörda över än det ena, än det andra, som dyker upp i medierna. Det finns så mycket vi inte vill veta, men som går att föreställa sig eller rent av ta reda på om vi bara vågar skruva ett varv extra och vara kritiska. Cyniskt kanske, men det är jag.

2009-02-07 @ 10:36:26
URL: http://linnnn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback