Varför inte satsa på en bidragshöjning istället?

I slutet av december rapporterade SvD om att fribeloppet för studenter höjs. Det vill säga, studenter ska kunna arbeta mer och tjäna mer pengar utan att förlora studielånet. Fribeloppet höjs från 102 500 kr till 130 000 kr, och den som tjänar mer får bara bidraget reducerat - inte lånet.

Det är väl jättebra att frilbeloppet höjs. Studenter ska givetvis kunna tjäna pengar under sommaren utan att behöva tänka på om de tjänar för mycket för att kunna ta lån under terminerna. Men det största problemet har väl varit att många studenter tvingas jobba även under terminerna för att klara ekonomin? Jag tycker ju att man som student inte ska behöva  jobba. Om man studerar heltid, och faktiskt har en utbildning som motsvarar heltidsstudier, så är det näst intill omöjligt att jobba samtidigt. Det ska inte ta emot att börja studera, bara för att ekonomin blir så dålig. Det ska inte vara en klassfråga att plugga. Man ska inte antas ha föräldrar som kan bidra ekonomiskt. Inte heller ska man behöva bo kvar hos sina föräldrar, som jag läste att en privatekonom tipsade om. För det första är inte alla jätteunga när de börjar plugga, så att de kan  bo kvar hos (eller flytta tillbaka till) sina föräldrar, och för det andra borde väl studenter ha samma rätt till ett eget boende som alla andra.

Så hur vore det om man höjer studiebidraget en aning, kanske? Eller kanske sänker hyrorna på studentbostäder?

I år har bidraget visserligen höjts litegrann. 113 kr mer får vi i bidrag från och med januari. 113 kr motsvarar väl mat för två-tre dagar, ungefär. Det tackar jag givetvis för, även om det är lite snålt. Lånet har också höjts, med ungefär lika många kronor som bidraget. Det innebär att vi nu får drygt 7800 kr i månaden. Alltid något - men 7800 kr innebär fortfarande att det inte återstår många hundralappar när man har betalat hyra, hemförsäkring, telefon, kurslitteratur, träningskort, busskort, mat, hygienartiklar, kläder och nöjen.

Jag läste någonstans för ett tag sedan att samtidigt som hyror och andra levnadskostnader har stigit de senaste åren, har studenters inkomst stått på i stort sett samma nivå. Hur går det ihop?

Kommentarer
Postat av: HHELENE

skojar du med mig? Är det du som har tagit bilden?!

Postat av: Fröken Lappland

Håller fullständigt med. Det är något som inte riktigt går ihop där. Den där gränsen för hur mycket man får tjäna under året för att fortfarande få studiemedel är ju rätt dum också, även om den höjs... Om studenter nu vill jobba så borde de väl få det, men gränsen gör ju att de istället låter bli - man tjänar ju på det!

Det uppmuntras till att man ska jobba, men för att jobba måste man ju utbilda sig, och till det behövs pengar... som ska hämtas varifrån?

2009-01-04 @ 23:47:26
URL: http://lina-marie.blogspot.com
Postat av: barajagjohanna

HHELENE: Varför skulle jag skoja? Kolla mina inlägg här (http://barajagjohanna.blogg.se/2008/april/sluta-sno-min-bild.html) eller här (http://barajagjohanna.blogg.se/2008/september/upprattelse-2.html) om du inte tror mig.



Fröken Lappland: Precis, gränsen gör att man låter bli. Även om det såklart är smart att INTE låna om man har möjlighet till det, så är det ju upp till var och en om man vill ta ett lån. Att bidragsdelen krymper/försvinner om man tjänar mycket tycker jag är helt rätt (det är ju rimligt att man inte ska ha särskilt mycket i inkomst för att få bidrag från staten), men det här med lån borde man ju få bestämma över helt själv.

2009-01-05 @ 00:19:46
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: HHELENE

Jisses, jag ska genast ta bort bilden! Ber om ursäkt =) hade ingen aning om detta

2009-01-05 @ 00:39:32
URL: http://hellenius.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

HHELENE: Tack. (Fast du hade väl en aning om att du själv inte tagit bilden åtminstone? :P)

2009-01-05 @ 00:46:50
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback