För en vecka sedan var jag på Disneyland Paris

Var ska jag börja? Jag har börjat på det här inlägget tusen gånger och inser att hur jag än försöker beskriva något och vad jag än säger, så kommer jag aldrig att kunna göra en rättvis beskrivning av min upplevelse.

Någon gång ska man väl ha besökt Disneyland. Särskilt om man besöker Paris en eller ett par gånger varje år, som jag har gjort de senaste fyra åren. Ändå har jag inte prioriterat den där stora parken. När R och jag nu besökte Paris för tredje gången tillsammans, kände vi att vi inte riktigt visste vad vi skulle göra som vi inte redan gjort. När jag i förbifarten kläckte ur mig att vi ju inte varit på Disneyland, tittade vi på varandra och... jaa, vi åker till Disneyland, bestämde vi. Trots priset. Vi skämtade om att vi säger att vi ger det till varandra i födelsedagspresent. Det var ju trots allt R:s födelsedag vi skulle dit på, och min födelsedag skulle ju inte komma långt efter.

60€ är priset för inträdet. Då får man besöka båda parkerna (Disneyland Park och Walt Disney Studios) under en dag. Svindyrt, tänkte vi, men det får vi ta. Man behöver ju trots allt inte betala något för några attraktioner eller shower där inne. Tåget tur och retur skulle gå på nästan 13€, och med mat skulle det säkert kosta oss närmare 100€. Äsch, vi skyller på våra födelsedagar, tänkte vi.

Så, hur kul kan Disneyland vara för en 33-åring och en 25-åring egentligen? Svar: Jättekul! Hur värt kan det egentligen bara att spendera en tusing på... Disneyland? Svar: Jättevärt! Det var längesedan jag hade så enormt roligt och jag kommer leva på den här upplevelsen länge. Trots bitande kyla hade vi fasligt roligt mellan 10.30-19, då vi var där. Vi känner till och med i efterhand att vi skulle behövt två dagar - en för varje park, för att hinna med allt. Nu har vi inte sett hälften, och då var vi ändå där under lågsäsong där köerna inte var särskilt långa.


Törnrosas slott var imponerande.


Vi åkte flera sagotunnlar som också var fantastiskt imponerande med sina detaljer...


...men som dessvärre är omöjliga att återge på bild.

Det roliga med vårt Disneylandbesök var att vi gick in i saker utan att veta vad det var. Det gjorde att vi gång på gång blev chockade och fick flera hissnande upplevelser. Det är inte så att man ser utanpå exakt vad det är för något. Vi hade fått ett tips från min kompis att vi mååååste åka Space Mountain. Vi gick dit efter en tvårätterslunch och tänkte att det ju inte kan vara så farligt med tanke på alla barn som stod i kön. Om vi säger så här: när vi väl satt i Space Mountain (som visade sig vara en bergochdalbana i en tunnel, som om man åkte i rymden, och inte särskilt barnvänlig) var vi oroliga för att maten skulle komma upp. Men den var riktigt häftig. I efterhand borde jag väl ha tittat lite mer... (Chocken jag fick i början av att det var mörkt och gick väldigt snabbt, gjorde att jag var tvungen att blunda lite.)

 
Det är kul att vara på Disneyland! Jag hänger med Lumière från Skönheten & Odjuret, och fikar med den franska delikatessen flan och te i en Pinocchiomugg.

Inne på Walt Disney Studios (den andra parken) tog R med mig till något som hette Rock'n'roller coaster starring Aerosmith. Jag kände på mig att den här nog var lite värre än de tidigare attraktionerna. Det var hög musik och i kön blev vi förberedda på att get ready for a crazy ride och jag började andas djupt. Jag skrattade lite nervöst och sa att shit, det här kommer vara läskigt. R sa att vi kan vända och gå ut om jag känner att jag inte klarar det. Äh! fnös jag. Har jag klarat Space Mountain direkt efter maten, så ska jag väl klara det här. I kön förstod jag att det skulle vara en loop också. Okej, okej, det har jag åkt i förr, det är lugnt, försökte jag intala mig själv. När vi var framme vid tåget såg jag hur seriös attraktionen såg ut. När jag satte mig och blev fastspänd ordentligt kände jag hur hårt hjärtat slog. Det här skulle gå fort! Jag ville hålla R i handen, men klarade det inte - jag var ju tvungen att hålla fast mig själv! Framför oss räknade en maskin ner...

...3... hjärtat klappade... 2... djupt andetag... 1...

...och vi skjöts i väg i en sådan fart att jag trodde att jag inte skulle komma ut levande. Jag bannade mig lite för att jag inte hade skickat de där farväl-smsen till mina nära och kära. Stel som en pinne satt jag, blundade och andades in genom näsan och ut genom munnen för att inte gripas av panik. Väskan höll jag fast benhårt med fötterna och jag klarade inte ens av att skrika. Jag var i chocktillstånd i säkert tio sekunder (och det är lång tid för en sån här snabb färd). Sedan klarade jag att öppna ögonen och kände hur härligt det var. Jag kunde nästan njuta, men mina ben kändes som spagetti när jag klev ur. Fast jäklar, den var härlig (ja, faktiskt).

Har ni läst ända hit borde ni få pris. Ni är smarta, för nu kommer höjdpunkten! Den absolut häftigaste grejen var när vi gick in på Hollywood Tower Hotel, även kallat terrorhotellet - som vanligt utan att veta vad det var. Vi hade varit inne på ett sorts spökhus tidigare, där vi fick åka i en hiss och sedan i ett litet tåg, och tänkte att det här väl säkert var ungefär samma sak. Men det här skulle visa sig vara ett spökhotell som inte liknade något annat jag har varit på.

Efter att ha stått i ett rum och fått höra några spökhistorier om hotellet, fick vi köa. Och efter det eviga och lite nervösa köandet blev R och jag tilldelade nummer 4. Öh, jaha? Vi var som levande frågetecken, men efter ett tag öppnades en hissdörr framför oss med omkring tio-femton sittplatser i. Våra rum var klara, fick vi höra. Vi förstod inte så mycket, men gick och satte oss på sätena med nummer 4 på, och spände fast oss i säkerhetsbältena som fanns där. Plötsligt släcktes ljuset, och framför oss trädde dimmiga, kusliga människor fram. Det var som om vi såg spöken rakt framför oss - oerhört häftigt gjort. (Och nej, det går som sagt inte att förklara.)

Plötsligt släpptes hissen.

Och vi föll. Jag vet inte hur många meter. Men rakt ner. I en kolsvart hiss. Det kändes i magen och alla tokskrek, jag såg hur håret på kvinnan framför mig ställde sig rakt upp. Utan att vi hunnit hämta andan, tvärstannade hissen och vi fick se nya saker framför oss. Sedan släpptes hissen igen. På olika våningar fick vi se häftiga och kusliga grejer som i ett rum framför oss. Plötsligt skjutsades hissen upp i lika hög hastighet, den sög¨något oerhört i magen, hissen tvärstannade, väggen framför oss öpppnades och jag hann inte reagera när vi plötsligt andades frisk luft och såg hela Disneyland framför oss. Var det en kuliss?! Vi hann inte reflektera över det häftiga innan vi skjutsades ännu högre upp och fick se samma sak igen. Vi satt utomhus och framför oss, väldigt långt ner på marken, låg Disneyland. Helt galet.


I Hollywood?


Nej, bara på Walt Disney Studios.

Jag har berättat långtifrån hälften. Men som sagt: det går  inte att återberätta. Och hur ska jag avsluta det här då? Jag har ingen aning. Förutom att säga: åk till Disneyland! Jag, som inte trodde att jag hade något barnasinne kvar och som inte är särskilt imponerad av tecknade figurer eller ens är något Disneyfan egentligen, älskade det ändå. Trots kylan skulle jag lätt välja att åka dit på lågsäsong igen. På sommaren kommer man knappast under en timme i kötid - och då vet jag inte om man får valuta för pengarna. Stanna i två dagar och ta er tid till att se så mycket som möjligt i båda parkerna. Om ni blir missnöjda - skyll inte på mig, det är helt enkelt er det är fel på då. (Ta gärna med mig i bagaget...)

Kommentarer
Postat av: Veronika

Haha. Fast just Space mountain och hotellet hade ju jag skrivit om. ;)

Postat av: Anonym

Vi har vårat glada barnasinne kvar. Säg, har ni erat glada barnasinne kvar? :)

2009-01-14 @ 20:11:39
URL: http://jcb.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

Veronika: Jag hade uppenbarligen inte registrerat det/lagt det på minnet.



Hörru anonyma fröken: JA VI HAR VÅRAT GLADA BARNASINNE KVAR, SÄG HAR NI ERAT GLADA BARNASINNE KVAR?!

2009-01-14 @ 21:31:36
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Fröken Lappland

Vill också!!

2009-01-14 @ 23:37:35
URL: http://lina-marie.blogspot.com
Postat av: Anonym

Hi hi, vi kom minsann in gratis för att jag känner en som jobbar där. Och fick gå före i kö också. Visste inte att det var SÅ dyrt! (Då hade vi helt enkelt inte haft råd). Tyckte också att det var över förväntan!

2009-01-15 @ 21:41:20
Postat av: Lisa

Åh, blir alldeles sugen på att åka dit!! Låter jättekul!

2009-01-16 @ 06:19:01
URL: http://lisasbetraktelser.blogspot.com
Postat av: Mimmi

Men säg att man blir åksjuk av sådant du har beskrivit och tycker att karuseller generellt är helt meningslösa; är det värt det ändå? Frågar för att det ryktas om att svärmor ska bjuda hela familjen dit nästa sommar och jag överväger att stanna i Paris...

2009-01-21 @ 00:29:06
URL: http://bigmouth.se/produktplacering
Postat av: barajagjohanna

Mimmi: Särskilt med tanke på att du inte verkar behöva betala skulle jag vilja säga att det är värt det. Miljön är vacker, detaljerna är miljontals - och det är fantastiskt att se! Visserligen lär det vara knökat på sommaren, men jag skulle nog ändå vilja följa med för att se ungens reaktion på allt. ;) Men det är svårt att säga. Jag skulle nog inte tycka att det var värt att bara vara där inne om jag betalade själv - då skulle jag vara färdig rätt snabbt ändå. Men blev jag bjuden, skulle jag absolut vilja bara se Disneyland.

2009-01-21 @ 08:25:30
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Junibarn

Läser det här inlägget med ett gigantiskt sting av avundsjuka. Visste väl att man inte blir för gammal för Disneyland!

2012-04-19 @ 08:04:45
URL: http://interumsren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback