Så blev mitt 00-tal

2000 - Mamma fyller 50 och familjen tillbringar två veckor på Korfu - en fantastisk ö! Strax efter att vi kommer hem tar jag emot ett samtal från min faster som berättar att min underbara kusin omkommit i en bilolycka, 21 år ung. Detta blir givetvis något som påverkar mig mycket. På hösten börjar jag på gymnasiet. Efter att ha tvekat mellan olika program blir det till slut friskvårdsprogrammet. På hösten gör jag några veckors praktik och är den enda i klassen som inte  är på en plats med inrktning på hälsa - jag praktiserar på ett café och bestämmer mig under den tiden för att hoppa av skolan. Jag vill läsa journalistik i Uppsala istället.

2001 - Ett av åren som troligen förändrar och formar mig mest. Några veckor in i januari läser jag klart ett par kurser. Sedan hoppar jag av gymnasiet och jobbar vidare på caféet under våren, samt är ungredaktör på en av lokaltidningarna. Jag tycker att det är oerhört skönt att ha lite paus från skolan och jag känner mig ganska cool som tagit steget att hoppa av gymnasiet i väntan på en flytt till något jag verkligen vill. På hösten flyttar jag hemifrån, in i en studentkorridor i Uppsala och börjar på mediegymnasiet Grafiskt Utbildningscenter, GUC. Redan från start känner jag att det är rätt.

2002 - Farmor och och farfar dör, väldigt speciellt med tre dagars mellanrum. Inriktning i skolan ska väljas och efter att en kort sekund funderat på att läsa fotografisk bild i två år, väljer jag ändå journalistik som jag flyttade till Uppsala för att läsa. Det visar sig vara ett bra, men tufft val. Jag jobbar extra, tar körkort och dagen efter åker jag tillsammans med en kompis till Dublin. Vi bor hos en gemensam vän i fem dagar, gör utflykter, shoppar och jag förälskas i staden.

2003 - När våren kommer får jag reda på att ett projekt söker volontärer för handikapp-OS i Dublin till sommaren. Jag, som verkligen vill tillbringa en del av sommaren i Dublin, söker, utan att egentligen tro att jag ska få det. Men jag får jobbet. Tre veckor i juni är jag volontär på Special Olympics i Dublin, något som är oerhört roligt. På hösten skriver jag reportage om skrattklubb och rullstolsdans och skriver porträtt om en nunna, och förstår att det är de långa texterna jag trivs bäst med.

2004 - Under våren gör jag ett par månaders praktik på Plan Sverige och därefter hägrar studenten. Studentens lyckliga och efterlängtade dag blir fantastisk tillsammans med mitt tjejgäng. I slutet av sommaren åker jag till franska Annecy i närheten av Génève för att vara au pair till tre barn i ett år. Annecy är fantastiskt, men efter två veckor står jag inte ut med vare sig jobbet eller kvinnan jag bor hos, så jag åker hem. Mina föräldrar flyttar till ett nytt hus, och jag får bo i gästrummet resten av hösten. Jag får ett heltidsjobb i Borlänge och jobbar för att tjäna pengar till mitt nya äventyr: terminskurs i franska i Frankrike.

2005 - En termins franskastudier i Paris blir det bästa jag gjort och är nog den största grejen jag gjort under 00-talet. Våren i Paris är aldrig tråkig, jag längtar inte hem en skund och jag älskar verkligen Montmartre där jag bor som längst. Tillbaka i Sverige får jag börja på mitt gamla jobb i Borlänge igen. På midsommar åker min syster ambulans till Akademiska sjukhuset i Uppsala efter en cykelolycka, vilken tar ett år att komma tillbaka från. På hösten börjar jag läsa en halvtidskurs i franska på Högskolan Dalarna för att hålla igång språket. I fonetiken märks det tydligt att jag bott i Frankrike - och i december tar jag med mig en franskapluggkompis och åker tillbaka till Paris för en nostalgisk weekend.

2006 - Jag får en tillsvidareanställning på jobbet i Borlänge, men får dessutom jobb på Disneyland Paris. Till det tackar jag dock nej och väljer att stanna hemma och fortsätta jobba och läsa upp betyg samtidigt. Både vår och höst är jag på en långweekend till min favoritstad Paris där jag shoppar loss och visar mina medresenärer staden. Min faster avlider efter en lång tid av elak dancer. 2006 är också året då jag väntar och väntar på att en läkare ska titta på min rygg som känns allt snedare. På hösten träffar jag en specialistläkare i Linköping och vi beslutar operation, något som kommer väldigt plötsligt.

2007 - Året som rent personligt blir det mest omvälvande i mitt liv. Den sista februari stelopereras jag för skolios. Skruvar och titanstag sätts in i fem ryggkotor och jag ligger på Linköpings Universitetssjukhus i en dryg vecka. Detta resulterar i nästan fyra månaders sjukskrivning från jobbet och jag rehabiliteras i totalt sex månader. Till hösten händer massor - jag får börja träna igen. Dessutom börjar jag läsa kreativt skrivande A, vilket blir en enormt utvecklande termin. Samtidigt jobbar jag så mycket jag kan för att slippa ta studielån. 2007 är också året då jag blev moster till världens sötaste Oliver. För första gången i mitt liv reser jag till London, där min kompis och jag träffar min kompis pappa - för första gången.

2008 - Kreativt skrivande B och jobb är det som våren präglas av, samt en Londonresa till. På sommaren när jag än en gång befinner mig i England, på piren i Brighton närmare bestämt, får jag reda på att jag står på en bra reservplats till journalistutbildningen på Mittuniversitetet. Sedan kommer jag in och fortfarande när flyttlasset går till Sundsvall känner jag mig överrumplad och förvånad över vad som sker. Höstterminen blir fantastisk. Jag träffar underbara människor, särskilt en speciell kille, och trivs verkligen med utbildning, stad och människor.

2009 - Jag börjar äntligen dansa igen, boogie woogie den här gången, tillsammans med Honom, mr T. 2009 är nämligen året då jag inser det som andra försökt få mig att förstå i slutet av året innan - jag är förälskad. Journalistutbildningen fortgår och till en början är det fortfarande väldigt roligt. Men på vårkanten börjar min kropp ge ifrån sig små signaler om att jag borde ta det lite lugnare, vilket jag förstås inte lyssnar på. Jag jobbar ännu mer, praktiserar och sommarvikarierar på en lokaltidning men tvingas sluta eftersom min kropp säger ifrån. Jag har helt enkelt blivit utmattad och orkar inte mer. Resten av sommaren är jag ledig, åker till Kreta och gör så lite som möjligt. Min storebror får en rejäl smäll i huvudet av en crossolycka och ligger medvetslös i flera dagar. Ett par dagar efter han vaknar föds min andra systerson. Under hösten träffar jag en kurator som förklarar att det inte är konstigt att det har blivit för mycket för mig, och jag lär mig att säga nej och prioritera mitt eget välmående. Tillsammans med mr T firar jag in det nya decenniet i Paris.


Och 10-talet då? Om jag får bestämma ska jag inom de kommande tio åren ta min journalistexamen och läsa C-kursen i kreativt skrivande, få ett fantastiskt jobb (ordet fantastiskt innebär i det här fallet att det är ett jobb som jag trivs och mår bra med), resa mycket, dansa för endorfinernas skull, flytta till ett mer permanent ställe än vad jag bott på de senaste åtta åren samt få barn. Men en sak har jag lärt mig på de senaste tio åren: saker och ting blir inte alltid som man har tänkt sig...


Kommentarer
Postat av: Kristina

Jag hittade till din blogg från Saras och din summering av 00-talet blir starten för fortsatta besök av mig på din sida.

2010-01-06 @ 14:40:09
Postat av: barajagjohanna

Kristina: Vad roligt - välkommen!

Postat av: Fred

Kul! Det blir ju bara bättre! Ser fram emot att läsa dig på fler ställen under 2010-talet!

2010-01-06 @ 15:49:51
URL: http://Lugnetochfred.blogspot.com
Postat av: Camilla

Saker och ting blir inte alltid som tänkt och det är väl lite det livet går ut på, för tänk så tråkigt det hade varit om allting varför förutsägbart? Vi är starka nog att klara av de motgångar som kommer eller vara beredd på en eventuell förändring, kanske 20?



Bilden är så fin och jag ser redan fram emot vår nästa dejt.

2010-01-06 @ 16:25:53
URL: http://xccc.blogg.se/
Postat av: barajagjohanna

Fred: Det kommer du garanterat få göra. ;)



Camilla: Verkligen, livet är ganska oförutsägbart och det är väl det som är charmen.

2010-01-06 @ 22:45:07
URL: http://barajagjohanna.blogg.se/
Postat av: Mitra

det låter verkligen som att du haft ett både roligt och tufft 00-tal! hoppas ditt 10-tal blir underbart johanna!

2010-01-06 @ 22:47:51
URL: http://rosabjork.blogg.se/
Postat av: sus

Vilken fantastisk lista! Jag kanske härmar och försöker mig på nåt liknande. Om jag minns vad som hänt :P

2010-01-11 @ 22:49:26
URL: http://sveamaria.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback