Årskrönika, bloggåret 2008

Från Falun, via Gävle, Borlänge, Leksand, Sälen, London, Uppsala, Östersund, Stockholm, Redhill, Brighton och Säter, till Sundsvall. Så såg 2008 ut, rent geografiskt. Och det hann hända en del saker. 2008 var framförallt året där jag kom dit jag ville komma (och jag är fortfarande överraskad). »Det är töntigt med årskrönika», är något som skulle kunna vara ett typiskt citat från mig, följt av »ett år är bara vilken 12-månadersperiod som helst». Men förra årets årskrönika var så kul att skriva, att det blir en i år igen.


JANUARI
Kursen i Kreativt skrivande A avslutas, höjer mitt självförtroende och B-kursen påbörjas. Jag är rörd från tårna över lovorden, och över mitt A i journalistikdelen - och blir arg igen över insikten att det ändå aldrig kan ta mig till journalistprogrammet på Mittuniversitetet. Jag är med i tidningen FRIDA på grund av min mindre roliga au pair-upplevelse. För första gången på säkert fyra år, hittar jag tillbaka till aerobicsen och blir hög på endorfiner vecka efter vecka. Heath Ledger dör och jag förvånar mig själv med att gråta. Leksandsgranen envisas jag med att ha kvar månaden ut.

FEBRUARI
Som vanligt har jag saker att säga om alla hjärtans dag, och en kompis och jag har myskväll på avstånd. För första gången testar jag kakbuffén i Säter, vilken visar sig vara en höjdare.

MARS
Leksand avslutar grundserien med att vara obesegrade på hemmaplan och samtliga biljetter till samtliga matcher i kvalserien säljer slut på två timmar. Kvalseriehälsan svajar. Mellan matcher, skola och jobb åker lillebror, hans flickvän och jag till Sälen och jag får äntligen åka snowboard för första gången sedan min operation.

APRIL
Systersonen har hunnit bli ett halvår och vi sjunger om Leksand och om hajar så mycket vi kan. Jag skriver högskoleprovet. Det är en besvikelse att jag får samma resultat som förra gången och jag ger upp allt vad journalistexamen heter. Ändå söker jag utbildningar på sex olika orter, utan något större hopp. En vecka senare blir jag antagen till reportagelinjen på Jakobsbergs folkhögskola. Leksand går inte upp till elitserien, besvikelsen är stor men hoppet större. R och jag besöker London igen och har några underbara dagar med shopping och dessutom besök hos hennes pappa på landsbygden.

MAJ
Vi läser poesi i skrivarkursen och jag gillar det, till min stora förvåning. En tidig, tidig morgon är jag lite knäpp och går upp innan tuppen, bara för att fotografera runt sjön. Jag gör om mitt kök och blir både stolt och nöjd över resultatet. Dagen efter åker jag till Östersund för första gången i mitt liv, för att hälsa på kompisen L, och vi har fyra sjuka dagar tillsammans. Den sista maj på min systers 30-årsdag, döps min systerson på mina föräldrars brygga. Jag är världens stoltaste gudmor och det blir en oerhört vacker ceremoni.

JUNI
Falun är varmast i hela Europa. Mamma och jag cyklar 1,5 mil i värmen och med syster och systersonen ligger jag och solar. Den femte juni är vattnet redan 22 grader varmt och R och jag tar årets första dopp hos föräldrarna. Mitt nästintill självbiografiska skrivprojekt avslutas tillsammans med Kreativt skrivande B och jag är stolt. Samtidigt försöker jag underhålla skrivandet. Jag får rum på internatet på Jakobsbergs folkhögskola och är ganska inställd på att flytta från Falun. Midsommarafton firas i Dalarna där den ska firas och mamma gör den godaste tårtan. Jag tycker till om Peace & Love och på månadens sista dag tar jag en spontantripp till Stockholm.

JULI
Jag säger upp mig från jobbet efter tre och ett halvt år. Medan hettan är enorm utomhus, svarar jag lite konstigt till kunderna. R och jag packar smart när vi åker till England för att bo hos hennes pappa med familj i dagarna fem. Där träffar vi alla R:s systrar för första gången och får se mycket mer än bara London. Jag blir antagen till journalistutbildningen i Kalmar och har mer huvudbry än någonsin. Det är verkligen sommar, vädret är underbart och onsdagsfester är inte sällsynta. Jag arbetar min sista dag på jobbet och skriver sista delen i Att jobba på kundtjänst. Direkt efter åker jag tillsammans med Ida och skrivarkurs-M till Säter för att se Lars Winnerbäck (och Emil Jensen, Miss Li och Markus Krunegård). Magiskt, som vanligt.

AUGUSTI
Att inte ha ett jobb känns konstigt, men väldigt skönt. Jag packar, absurt nog utan att veta var jag ska flytta. För första gången i mitt liv testar jag spinning, som jag då kallar "träningen från helvetet". Som bekant blir jag ändå fast. Den femte augusti kommer antagningsbeskedet från VHS och jag är antagen till journalistprogrammet på Mittuniversitetet. Glädjetårarna rinner nerför kinderna och en halvtimme senare har jag fixat en studentlägenhet i Sundsvall. Min gravida kompis och jag är på bröllop i ett regnigt och kallt norra Dalarna, men jag dansar ändå med ett leende med läpparna tillsammans med bruden. Att jag ska flytta känns overkligt, men den tjugonioende är flyttlasset till Västernorrland, Medelpad, Sundsvall fullt verkligt.

SEPTEMBER
Från att ha trott att jag kommer att bo i Stockholm eller Kalmar, är jag nu insparkad journaliststudent i Sundsvall. Tempot är högt från början, min umgängeskrets efter en vecka är redan större än den jag hade i Falun, och mitt smeknamn "mormor" får jag snabbt. Jag tränar massor, men är besviken på träningsstället. Tidningen Resumé snor en bild av mig, vilket sedan dess får både mig och mina vänner att haja till bara av att tidningens namn nämns. Tiden rusar iväg och jag känner mig lyckligt lottad över att befinna mig på den utbildningen jag är på. Den första månaden rusar iväg och jag blir en av Mittuniversitets första två officiella studentbloggare.

OKTOBER
Vi testar tentapluggsteknik och alla tror att vi kan för lite. Efter tentan åker tjejgänget i hyrbil söderut. I Falun firar jag systersonens ettårsdag och har det bra, men känner att jag kommer hem när jag är tillbaka i lägenheten i Sundsvall. Där fyller fröken Lappland år och lägger fikaribban högt inför kommande födelsedagar. Det är höst i Västernorrland, lillebror hälsar på, liksom Leksand och det är både hockey och fest med storgänget. Gänget äter och fikar som aldrig förr och jag utser Barista till Sundsvalls bästa café. I slutet av månaden får jag det sötaste besöket.

NOVEMBER
I skolan skriver vi till min glädje reportage. Det är nu som min sömnbrist sätter igång på allvar, genom att helt enkelt strunta i att sova. Mr T:s lägenhet fylls till bredden när det stora gänget har valvaka hela natten. Trots att jag äter mycket nudlar, inser jag vid närmare jämförelse att min varukorg inte är typisk studentig. Den sista helgen åker jag till Dalarna för att vara med på Helkvällen i Leksand, en oerhört lyckad kväll. Jag kommer på mig själv med att kalla Sundsvall för "hem".

DECEMBER
Min lillebror besöker Sundsvall för fjärde (!) gången den här terminen. Staden är täckt av snö och jag trivs. En hel lördag är det danstävlingar som mina ben rycker av att se. I skolan har vi redaktionsövning tillsammans med bildjournalisterna, och nyhetschefen ber mig att låta bli att gå in i en vägg om jag skulle se någon. Jag börjar uppskatta norrländskan och blir av norrlänningarna undervisad i hur jag ska använda ord på rätt sätt. Som avslutning på terminen är det både pubtömning, julfika och pizzakväll med gänget. Och alla undrar vi samma sak: var tog terminen vägen? Föreläsningsfria julveckor spenderas i Falun, där jag tränar, pluggar och har kvalitetstid med systersonen. På nyårsaftons morgon sätter jag mig på ett tåg till Sundsvall, för att fira in det nya året i min nya stad.

GOTT NYTT 2009 önskar barajagjohanna

Kommentarer
Postat av: Angelica och Thomas

Åh vad mysigt att läsa! Fin bild! Gott nytt år, ha det bra ikväll :)

2008-12-31 @ 12:36:37
Postat av: Victoria

GOTT NYTT ÅR JOHANNA! :D det kommer bli ett fantastiskt år! :)

Postat av: Sara

Gott slut... och god ny början på nästa år!

2008-12-31 @ 13:00:06
URL: http://frenchcreme.blogspot.com
Postat av: Angelica

Du har haft ett händelserikt år du! :) Gott nytt år Johanna! :)

2008-12-31 @ 14:09:08
URL: http://angelicafredriksson.blogg.se/
Postat av: Camilla

Jättefin bild på dig Johanna. En bra och fin sammanfattning av året. Tur nog har jag följt dig under hela så jag har redan lite koll :)

2008-12-31 @ 15:20:34
URL: http://xccc.blogg.se/
Postat av: Therese

Kul att läsa och minnas när man följt bloggen. Gott nytt år till dig också. Kram

2008-12-31 @ 16:44:36
URL: http://iutlandet.blogspot.com
Postat av: C.72

Orkade inte läsa allt, men en kram får du iaf..



Gott nytt år..

2008-12-31 @ 17:47:54
URL: http://www.daddy72.blogspot.com/
Postat av: christel

Händelserikt år för dig! God fortsättning!

2009-01-02 @ 09:08:37
URL: http://pumpapuder.blogspot.com/
Postat av: Cliff Hanger

Gott nytt år!

2009-01-03 @ 11:54:03
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com/
Postat av: Cliff Hanger

Gott nytt år!

2009-01-03 @ 11:55:08
URL: http://tankaromstortochsmatt.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback